Последни новини
Home / Законът / Класиран първи кандидат за Лом се размина с назначение заради „свидетелски показания“

Класиран първи кандидат за Лом се размина с назначение заради „свидетелски показания“

Defakto.bg

С 4 срещу 5 гласа Съдийската колегия на ВСС отказа назначение на кандидат, класиран първи за РС-Лом в конкурс за първоначално назначаване.

Мотивът на мнозинството бе, че Иван Йорданов не притежава нужните морални и нравствени качества. А доказателството им – „обективни източници“, в случая извадки от протоколи за разпити на свидетели по проверки, по които прокуратурата е отказала образуване на досъдебни производства.

Възраженията срещу кандидата Йорданов, получил положителни становища от две комисии – КАК и етичната комисия, бяха повдигнати още миналия вторник, което доведе до отлагане на гласуването специално за позициите в Лом, а оттам и до финализирането на целия конкурс за първоначално назначаване. Случи се въпреки предупрежденията на Красимир Шекерджиев от КАК, че това може да провали целия единен конкурс или да даде повод за обжалвания и твърдения за опорочаването му.

Днес към известната от предния път история като факти не бе добавено нищо ново. Но имаше четения на свидетелски показания, получени от кадровици по мейла. Както Де факто вече писа, обвинения срещу Йорданов е отправил негов конкурент по частно дело. Твърденията са, че кандидадът е хвърлял камъни по чужди коли и лъхал на алкохол. Днес се добави, че ги бил и ритал. Районната прокуратура в Монтана е отказала образуване на досъдебно производство за хулиганство, а твърденията за унищожаване на чужда движима вещ на малка стойност се преследват по частен път.

Официално днес до колегията е постъпило само писмо от самия Иван Йорданов, че атаките срещу него са отмъщение.

Драгомир Кояджиков обаче заяви, че няма да подкрепи този претендент, Боян Новански – също. И се позоваха на прокотолирани свидетелски показания (недостатъчни, според прокуратурата). Даниела Марчева също каза, че се създава впечатление, че този кандидат не притежава нужните етични и нравствени качества. На това мнение бе и Вероника Имова.

Севдалин Мавров заяви, че е имало очевидец на едно от произшествията и попита защо прокуратурата, след като е констатирала несъответствия, не ги е отстранила, а е отказала разследване?

Георги Чолаков възрази: „При мен тези документи, които цитирате, не са дошли, не разбирам откъде сте ги взели. Аз ще подкрепя предложението на КАК за назначаването на колегата, не говорим за наказателно производство. Не смятам, че можем да приемем за безспорна истина показания на свидетели в производства, в които ние по никакъв начин не сме участвали, както и на тяхна база да решим, че кандидадът не притежава нужните нравствени качества. Не е редно при прекратени производства да се занимаваме с правилността на прокурорското решение, това е опасен прецедент!“

Лозан Панов нарече деня емблематичен за съдийската колегия по въпроса кой как ще оценява представени доказателства и изтъкна, че за това има и главен прокурор, и главен инспектор.

След отхвърлянето на Иван Йорданов от мнозинството, колегията назначи за районни съдии в Лом Лора Димова (класирана втора, след него) и Елена Геренска (чието последно желание в този конкурс е било мястото в Лом).

Миналия път кадровиците назначиха останалите класирани в конкурса за първоначално назначаване в РС – във Велинград, Провадия, Средец и Козлодуй. Конкурсът бе за общо 6 места, две бяха само в Лом.

About De Fakto

Проверете също

Политика на диалог и разумна комуникация, обеща зам.-министър Георги Николов на синдикатите от ГДИН и ГДО

Привърженик съм на политиката на диалог и разумна комуникация, на боравенето с факти и на …

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.