Последни новини
Home / Законът / Наказателен съдия от СРС, признат за пълен отличник: Практиката по административно-наказателните дела е хаотична

Наказателен съдия от СРС, признат за пълен отличник: Практиката по административно-наказателните дела е хаотична

Defakto.bg

ВСС уважи три възражения срещу оценки при атестиране

Кадровиците изслушаха трима съдии, възразили срещу оценките си при атестиране, и уважиха исканията и на тримата.

Пред съдийската колегия застанаха Николай Николов – граждански съдия от СРС, Мария Бойчева – търговски съдия от СГС и Николай Урумов – наказателен съдия от СРС. И тримата по принцип имаха максималните оценки “много добра” (която варира от 90 до 100 точки), но възразяваха срещу несправедливото, според тях, отнемане на точки.

В крайна сметка колегията вдигна оценката на Николов от 92 на 96 точки. Бойчева получи 99 точки при първоначално дадени 95. А Урумов стигна тавана от 100 точки (първоначално бе получил 97).

Първите две атестации бяха предварителни – те се правят на третата година от назначаването на длъжност, тази на Урумов бе за придобиване статут на несменяемост.

Неговото изложение бе най-впечатляващо. Съдията започна с това, че не е бележкар и не обжалва заради цифровия резултат, а заради справедливостта.

Обясни, че освен с разглеждането на наказателни общ характер дела се е занимавал и с исканията на службите за достъп до трафични данни по Закона за електронните съобщения, както и с Бюрото по съдимост. Въпреки това, както стана ясно, за 5 години е имал само 11 просрочени акта и 102,53 % ефективност.

Като сериозен проблем в работата Урумов изтъкна изключително противоречивата практика по административно-наказателните дела на касационната инстанция – Административния съд София-град, което отеква и в работата на СРС. Без внимание са оставени и исканията на районните съдии за среща с АССГ за унифициране на практиката по наказателните постановления, за да са наясно как “правилно” да решават делата и актовете им да не бъдат отменяни. Николай Урумов даде и конкретни примери за противоположни решения на касационната инстанция по сходни казуси. “В крайна сметка какво ще е решението зависи от това на кой състав в АССГ ще се падне”, заключи той.

Тук председателят на ВАС Георги Чолаков попита дали наистина е отказана среща. А кадровиците се поинтересуваха дали е сезиран ВАС за образуване на тълкувателно дело за уеднаквяване на практиката. Такова искане не е отправяно, намерението е било нещата да се регулират с АССГ.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Един коментар

  1. Какво означава унифициране на практиката? Има закон и той следва да се изпълнява от съдиите. Различните решения по идентични казуси говорят за неспазване на закона и ощетяване на гражданите, които им плащат заплатите. Проблем с наказателните постановления има , защото не стигат до ВАС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.