Последни новини
Home / Законът / Наказателен съдия от СРС, признат за пълен отличник: Практиката по административно-наказателните дела е хаотична

Наказателен съдия от СРС, признат за пълен отличник: Практиката по административно-наказателните дела е хаотична

Defakto.bg

ВСС уважи три възражения срещу оценки при атестиране

Кадровиците изслушаха трима съдии, възразили срещу оценките си при атестиране, и уважиха исканията и на тримата.

Пред съдийската колегия застанаха Николай Николов – граждански съдия от СРС, Мария Бойчева – търговски съдия от СГС и Николай Урумов – наказателен съдия от СРС. И тримата по принцип имаха максималните оценки „много добра“ (която варира от 90 до 100 точки), но възразяваха срещу несправедливото, според тях, отнемане на точки.

В крайна сметка колегията вдигна оценката на Николов от 92 на 96 точки. Бойчева получи 99 точки при първоначално дадени 95. А Урумов стигна тавана от 100 точки (първоначално бе получил 97).

Първите две атестации бяха предварителни – те се правят на третата година от назначаването на длъжност, тази на Урумов бе за придобиване статут на несменяемост.

Неговото изложение бе най-впечатляващо. Съдията започна с това, че не е бележкар и не обжалва заради цифровия резултат, а заради справедливостта.

Обясни, че освен с разглеждането на наказателни общ характер дела се е занимавал и с исканията на службите за достъп до трафични данни по Закона за електронните съобщения, както и с Бюрото по съдимост. Въпреки това, както стана ясно, за 5 години е имал само 11 просрочени акта и 102,53 % ефективност.

Като сериозен проблем в работата Урумов изтъкна изключително противоречивата практика по административно-наказателните дела на касационната инстанция – Административния съд София-град, което отеква и в работата на СРС. Без внимание са оставени и исканията на районните съдии за среща с АССГ за унифициране на практиката по наказателните постановления, за да са наясно как „правилно“ да решават делата и актовете им да не бъдат отменяни. Николай Урумов даде и конкретни примери за противоположни решения на касационната инстанция по сходни казуси. „В крайна сметка какво ще е решението зависи от това на кой състав в АССГ ще се падне“, заключи той.

Тук председателят на ВАС Георги Чолаков попита дали наистина е отказана среща. А кадровиците се поинтересуваха дали е сезиран ВАС за образуване на тълкувателно дело за уеднаквяване на практиката. Такова искане не е отправяно, намерението е било нещата да се регулират с АССГ.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Един коментар

  1. Какво означава унифициране на практиката? Има закон и той следва да се изпълнява от съдиите. Различните решения по идентични казуси говорят за неспазване на закона и ощетяване на гражданите, които им плащат заплатите. Проблем с наказателните постановления има , защото не стигат до ВАС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.