Последни новини
Home / Законът / Негенцова и Магдалинчев обсъждат достъпа до електронно правосъдие

Негенцова и Магдалинчев обсъждат достъпа до електронно правосъдие

Defakto.bg
Ралица Негенцова
Боян Магдалинчев преди време обсъди въпроса, поставен от адвокатите за електронния достъп до делата и с правосъдния министър Цецка Цачева

Възможностите за достъп на адвокатурата до Единния портал за електронно правосъдие и до  Единната информационна система на съдилищата са обсъдени на среща представители на Висшия съдебен съвет и Висшия адвокатски съвет, съобщи  ВСС.

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев,  Ралица Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет, заместник-председателя адв. Людмил Рангелов и главния секретар адв. Стефка Въжарова са дискутирали изхода от затрудненията, свързани с повсеместното въвеждане до Единния портал за електронно правосъдие и за осигуряването на свързаност с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Проектът ще  бъде реализиран  с изпълнението на проекта „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“.

Обсъдени са  и възможностите за осигуряване на дистанционен достъп на адвокатите до електроните дела, за предявяване на волеизявления и доказателства по електронен път чрез ЕИСС, както и за осигуряване на достъп на Електронния портал за електронно правосъдие до Единния регистър на адвокатите. Тези въпроси бяха остро поставени от Фейсбук общността на адвокатите, които обширно описаха реалните проблеми, които спъват работа им и водят до мудно правосъдие.

„В хода на разговорите бяха коментирани предприетите до момента действия в изпълнение на § 152, чл. 1 и чл. 2 от АПК, според които в срок до 10.10.2019 г. ВСС трябва да създаде техническа възможност адвокатите да изпълнят задължението си по чл. 137, ал. 2 за известяване на електронните си адреси по електронен път посредством електронни съобщения, подписани с електронен подпис“, гласи съобщението на ВСС.  От своя страна адвокатите трябва да заявят пред Съвета, обстоятелствата подлежащи на вписване, съгласно чл. 137, ал. 2 от АПК.

Било е  уточнено, че на  26.03.2019 г. (вторник) да се проведе среща между IT специалистите на Висшия съдебен съвет и Висшия адвокатски съвет във връзка със съвместните действия на двете институции.

Представителите на Висшия адвокатски съвет са поели ангажимент своевременно да предоставят информация при констатирани системни проблеми в органите на съдебната власт, касаещи затруднен достъп до съдебните сгради и упражняване правомощията на адвокатите.

Боян Магдалинчев е акцентирал  стратегическите цели на Съвета до края на мандата му, сред които въвеждане на електронно правосъдие, решаване на проблема със сградния фонд за органите на съдебната власт в  София, приключване на облигационните спорове за предложения терен в град  Варна, на който да се построи нова Съдебна палата.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.