Последни новини
Home / Законът / Десетокласници от Бургас питат как се подават жалби в прокуратурата и защо не се прилага смъртно наказание

Десетокласници от Бургас питат как се подават жалби в прокуратурата и защо не се прилага смъртно наказание

Defakto.bg
Прокурор Христо Колев с лекция за наказателното правосъдие пред десетокласници

Добрата инициатива, съдии и прокурори да запознават младите хора с тънкостите  на правораздаването,  продължава.  Този път прокурор от  Окръжна прокуратура – Бургас Христо Колев е изнесъл лекции пред десетокласници от Профилирана гимназия по романски езици възникването на Прокуратура.

На 14 и 18 март младежите са били запознати с етапите на наказателното производство и ролята на прокурора в тях.  Учениците живо са се интересували от  наказателната отговорност за  малолетните и непълнолетни, обсъждан е и въпросът за  смъртното наказание и защо то не се прилага у нас.  (Известно е, че смъртното наказание е въведено в България на 21 февруари 1896 г, а след като Хартата на основните права на Европейския съюз отрече прилагането му в държавите от съюза, у нас то бе  премахнато на 10 декември 1998 година).
От лектора са научили още, че  всеки български гражданин може да подаде жалба директно в Прокуратурата, като това може да стане и чрез интернет сайтовете на различите прокуратури, а жалбоподателите могат да остават анонимни.

Младежите и девойките са наметнали прокурорска тога за снимки, а най-активните от тях получили  Конституцията на Република България, като подарък.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.