Последни новини
Home / Законът / Десетокласници от Бургас питат как се подават жалби в прокуратурата и защо не се прилага смъртно наказание

Десетокласници от Бургас питат как се подават жалби в прокуратурата и защо не се прилага смъртно наказание

Defakto.bg
Прокурор Христо Колев с лекция за наказателното правосъдие пред десетокласници

Добрата инициатива, съдии и прокурори да запознават младите хора с тънкостите  на правораздаването,  продължава.  Този път прокурор от  Окръжна прокуратура – Бургас Христо Колев е изнесъл лекции пред десетокласници от Профилирана гимназия по романски езици възникването на Прокуратура.

На 14 и 18 март младежите са били запознати с етапите на наказателното производство и ролята на прокурора в тях.  Учениците живо са се интересували от  наказателната отговорност за  малолетните и непълнолетни, обсъждан е и въпросът за  смъртното наказание и защо то не се прилага у нас.  (Известно е, че смъртното наказание е въведено в България на 21 февруари 1896 г, а след като Хартата на основните права на Европейския съюз отрече прилагането му в държавите от съюза, у нас то бе  премахнато на 10 декември 1998 година).
От лектора са научили още, че  всеки български гражданин може да подаде жалба директно в Прокуратурата, като това може да стане и чрез интернет сайтовете на различите прокуратури, а жалбоподателите могат да остават анонимни.

Младежите и девойките са наметнали прокурорска тога за снимки, а най-активните от тях получили  Конституцията на Република България, като подарък.

About De Fakto

Проверете също

“Боец” сезира институциите да оспорят пред КС заличаването на депутати и заместването им с други

Гражданско сдружение “Боец” сезира върховните съдилища, главния прокурор, парламента и президента да оспорят пред Конституционния …

Избирателният подход на прокуратурата по избори

Иван Брегов,  Институт за пазарна икономика Купуването и продаването на гласове е престъпление. Този принцип, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.