Последни новини
Home / Законът / Елена Йончева внесе искане в КС срещу Закона за защита на личните данни

Елена Йончева внесе искане в КС срещу Закона за защита на личните данни

Defakto.bg

Водачът на евролистата на БСП Елена Йончева заедно с депутати от левицата внесе искане в  Конституционния съд срещу промени в Закона за защита на личните данни, които според социалистите ограничават правото на свобода на словото. Както е известно, президентът Радев върна промените в Закона за личните данни за ново обсъждане в парламента на 4 февруари.  Той оспори приетите 10 критерия, по които журналисти, научни работници и писатели следва да доказват, че са използвали правомерно лични данни. Според него това създава ненужна свръхрегулация и представлява ограничение на свободата на изразяване и информация.  На 20 февруари президентското вето бе отхвърлено от мнозинството.

„Опасни промени от Закона за личните данни създават условия за цензура и самоцензура на българската журналистика. Ако не беше българската журналистика, ние нямаше днес да разберем за това как един български политик, господин Цветан Цветанов, купува луксозен апартамент на скандално ниски цени„, коментира Елена Йончева. Бихме искали да разберем дали сделката на Цветан Цветанов за купуването на апартамента му ще бъде разследвана, каза тя.

Депутатът от БСП Явор Божанков призова  Националната агенция за приходите и антикорупционния орган да разследват сделките за апартаментите на Цветанов и допълни:

„Призоваваме Бойко Борисов като министър-председател, който категорично заяви, че няма да търпи дори съмнения за корупция, да погледне около себе си, където се случват сделки със заменки за милиони и да вземе решително мерки срещу това“.

„Благодарение на вас, на журналистите, днес разбираме, че Цветан Цветанов е собственик на луксозен апартамент в една от най-скъпите сгради в България. Този път, забележете, е купен не с пенсията на тъщата, а със заменки. Четири пъти под пазарната цена, което е дало основание на Цветанов да купи апартаментът с 1 млн. лв. по-евтино“, коментира Божанков.

Защо строителят се е лишил от този 1 млн. лв. – намираме отговор в доклада на ЕК, който твърди, че две трети от прането на пари е свързано с политици и не се разследва в България“, изтъкна депутатът.

Цветан Цветанов стана известен като политикът с шестте апартамента. Необяснимото богатство бе оправдано с пенсията на тъщата и тъста. Случайно или не тогавашният шеф на НАП, който води проверката стана депутат от ГЕРБ“, добави депутатът от левицата.

Снимка Канал3

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.