Последни новини
Home / Законът / И прокурорите с механизъм за реагиране „при кризи“

И прокурорите с механизъм за реагиране „при кризи“

Defakto.bg

След съдиите, и прокурорите решиха как да реагират „при кризи“.

Ресорната колегия на ВСС гласува днес „Механизъм на публична реакция в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи“.

Като приемат, че гражданите имат право на изразяват мнение и даполучават информация, както и свободата на медиите, но и „заставайки категорично на позиция, че конституционно закрепеното право на изразяване на мнение не е съвместимо с разпространяване на обиди, клевети или уронващи репутацията на прокурора и следователя изрази и следва да бъде упражнявано по начин, който не нарушава други конституционни права“, колегията приема следния механизъм:

 1. Прокурорската колегия на ВСС осъществява ежедневен мониторинг на публичната информация, имаща отношение към работата на прокуратурата. В съответствие с Правилата за медийна комуникация в системата на ПРБ такъв мониторинг се осъществява и от говорителя на главния прокурор и говорителите на съответните прокуратури.
  2. При установен в резултат на мониторинга по т. 1 случай на засягане на
  независимостта и доброто име на прокурор или следовател, възможно най-бързо, Прокурорската колегия взема решение за начина на реакция, която съобразно спецификите на случая може да бъде:
  – публично оповестено официално становище или декларация на колегията;
  – изявление за медиите на говорителя на колегията или на определен от колегията неин член;
  – писмен отговор до съответна институция, вкл. и публичното му оповестяване.
  3. Публичното оповестяване се извършва по подходящ начин – със съобщение до представителите на медиите, с брифинг за медиите, с публикуване на интернет страницата на ВСС и др.
  4. Реакцията по реда на т. 2 може да бъде предизвикана и по искане на прокурор/и/ или следовател/и/, отправено до колегията.
  5. Когато публично са оповестени конкретни обстоятелства, съдържащи твърдения за допуснати от прокурор или следовател нарушения в дейността по правоприлагане или на морално-етичните норми на поведение, твърденията следва да бъдат проверени, а предприетите действия и резултатите от извършената проверка – да бъдат публично
  оповестени.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.