Последни новини
Home / Законът / Уволниха обвинителя, осъден за набедяване на колеги

Уволниха обвинителя, осъден за набедяване на колеги

Defakto.bg

Тръгва конкурс за повишаване в апелативните прокуратури

Прокурорската колегия на ВСС уволни военния прокурор от София майор Илиан Георгиев. Основанието е влязла в сила условна присъда от година и половина по обвинението, че магистратът е набеждавал колеги. Окончателното решение бе на ВКС. Уволнението на Георгиев е в сила от днес.

По-любопитното е друго. Отстраненият от длъжност през 2013 г. военен магистрат е отправил специално искане до ВСС да бъде възстановен, като мотивите му не бяха съобщени, но вероятно се основават и на твърде дългия срок на отстраняването.

Днес това искане бе оставено без уважение заради влязлата в сила присъда. Което гарантира ново дело пред Върховния административен съд.

Обявен бе конкурс за повишаване за 13 свободни длъжности „прокурор“ в апелативните прокуратури. На конкурс са обявени 8 длъжности в Апелативна специализирана прокуратура, 2 длъжности в Апелативна прокуратура – Пловдив и по една длъжност в апелативните прокуратури в София, Велико Търново и Бургас.

При провеждане на конкурса за повишаване, конкурсната комисия взема предвид резултатите от последното атестиране и проверките от по-горестоящите органи на съдебната власт и от ИВСС, данните от кадровото им дело и преценява разгледаните и приключени дела и преписки, въз основа на които прави обща оценка за притежаваните от кандидата професионални качества.

 

About De Fakto

Проверете също

Системата за случайно разпределение на делата вече не е “уязвима”, прие ВСС

Централизираната система за случайно разпределение на делата в съдилищата вече не страда от външни и …

ВАС насрочи за 4 ноември делото срещу наредбата за касовите апарати

  За 4 ноември 2020 г. е насрочено във Върховния административен съд дело № 8705/2019 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.