Последни новини
Home / Законът / Адвокати на ФОБА и ВАдвС заедно във ВСС за проблемите на електронното правосъдие: Една среща – две различни оценки

Адвокати на ФОБА и ВАдвС заедно във ВСС за проблемите на електронното правосъдие: Една среща – две различни оценки

Defakto.bg

Съобщение на Висш адвокатски съвет:  ВСС опроверга обвиненията за неправомерни харчове за електронно правосъдие 

От ВСС категорично опровергаха обвинения за неправомерно харчени средства по въвеждането на електронното правосъдие, направени в някои медии и социални мрежи. Беше дадена подробна информация за етапите от процеса по въвеждане на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Както стана ясно по време на срещата през февруари с ръководството на Висшия адвокатски съвет, а по-късно и на 18 март, процедурата е започнала още през 2014 г.

Единната информационна система на съдилищата трябва да замени работещите и към този момент 5 отделни системи, представляващи и известни като „системата САС“, разработена преди години от „Информационно обслужване“. Към този момент тя се ползва от 154 съдилища в цялата страна, но функционалността е далеч от целта, която сме си поставили с новата ЕИСС, каза Олга Керелска, ръководител на проект „Доразвитие и централизиране на порталите в СП за достъп на граждани до информация, е-услуги и е-правосъдие“.

Адвокатите поставиха редица конкретни въпроси, свързани с възможността за дистанционен достъп до делата. От Висшия съдебен съвет споделиха, че най-вероятно няма да се спази законовия срок – 10 август 2019 г., в който да заработи с пълен капацитет Единният портал за електронно правосъдие.

От ВСС са изпратили писмо до административните ръководители на съдилищата в страната с 10 въпроса, като: поддържа ли съответният съд електронни папки на дела и ако да – на кои; всички документи по дадено дело ли се приобщават към електронното дело, изпраща ли се то до Единния портал за електронно правосъдие и пр.
Очакването е до края на м. април тази информация да бъде събрана и детайлно анализирана. Членовете на ВСС, участващи в срещата, поеха ангажимент да запознаят адвокатурата чрез Висшия адвокатски съвет с тази информация, като препотвърдиха готовността и желанието за активно партньорство.

От страна на Висшия съдебен съвет участваха ръководителите на проекти, реализирани по Оперативна програма „Добро управление“, както следва: г-жа Гергана Мутафова – ръководител по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“, г-жа Олга Керелска – ръководител по проект „Доразвитие и централизиране на порталите в СП за достъп на граждани до информация, е-услуги и е-правосъдие“, г-жа Калина Чапкънова – ръководител по проект „Въвеждане на система за наблюдение и регулиране на натовареността на магистратите и съдебната администрация, създаване на стандарт за условията на труд в органите на съдебната власт и повишаване на ефективността на работата им“, г-жа Даниела Машева – говорител на Прокурорската колегия, г-жа Силвия Илиева – главен секретар на ВСС, г-н Николай Найденов – директор на дирекция „Правна“ и г-н Светослав Неделчев – директор на дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“.

Съобщение на адвокатите от ФОБА:  Адвокатите са ощетени от бездейстивето на ВАдвС

След дългомесечно настояване на  280 адвокати от  ФОБА най-сетне се е състоя среща с  Висшия съдебен съвет, посочват в съобщение до медиите от  Фейсбук общността. „На срещата обаче ФОБА беше изненадана от присъствието на представители на ВАдвС . Не се изясни по чия покана е това присъствие и защо другите колегии от страната са игнорирани“, се казва във второто съобщение.

Както е известно адвокатите от Фейсбук общността неотдавна поставиха остро въпроса за  реално въвеждане на единни правила за електорнен достъп до делата във всички съдилища и за всички адвокати. Питаха:  „34 милиона бяха дадени за електронно правосъдие, къде е то?“.  По този повод министър Цецка Цачева обеща, че МП  ще е  медиатор за решаване на проблема, а г-н Боян Магдалинчев пое ангажимент ВСС да се  заеме изкъсо с въпроса.

 

В рамките на 2 часа адвокатите от ФОБА бяха осведомени,  че адвокатурата изобщо не е взела участие в проектите, финансирани по програмата “Добро управление” – за пътна карта на съдилищата и прокуратурите и за електронно правосъдие.   Проектът за пътна карта е в процес на изпълнение и Адвокатурата, без която няма съдебни производства, е поставена пред свършен факт заради бездействието на нейното ръководство.

През декември 2015 г. е имало две срещи между ВСС и ВАдвС, на които ВАдвС е потвърдил незаконосъобразните правила за достъп до електронния портал ecase, чрез който се стига до  делата. Правилата са в нарушение на ЗА, в частност на чл.31 ЗА.

ВСС в края на 2018 г. е поискал информация от ВАдвС за достъп до актуален регистър на адвокатите, но и до момента по познат маниер – отговор няма.    Оказа се, че за толкова значим проект като електронно правосъдие,  ВСС си тегли информация за адвокатите от “интернет” и по тази причина електронният портал може да бъде достъпен от над 17 000 “адвокати” при реално вписани 13860.

Причината да се иска лично подаване на заявление за регистрация на потребител или чрез упълномощено с нот. заверено пълномощно лице е, че в база на съда данните не са заличени. ФОБА постави ясно въпроса как така ще бъде ограничаван адвокатският достъп при положение, че с електронен подпис достъпваме цялата база на ТР от години. И тук отново видяхме как адвокатурата няма реално представителство – ВадвС не е запознат с практиката на КЗЛД относно ползването на данни от адвокати и изобщо не е обсъждал нашия достъп с ВСС.

На срещата ФОБА предложи въпросът да се уреди с институционално споразумение между ВСС и ВадвС.

Порталът от страна на интерфейса за адвокати е направен абсолютно неработещо, защото документите не са подредени по хронология и не са описани като вид- отново ФОБА обърна внимание на ВСС, че адвокатите и съдът трябва да виждат електронното дело еднакво!

ВСС е приел предложенията на ФОБА за създаване на help desk centre и за създаване на call centre, които да обработват всички проблеми по достъпване на електронния портал, проблеми с регистрация, липси на дела и документи.  За това обаче ще се иска финансиране пак по програма “Добро управление” и ще се чака незнайно колко.

Въпросът  защо ВАдвС не е направил нито едно предложение за оптимизация през 6-те години на внедряване на електронно правосъдие,  пак остава без отговор.

154 съдилища в страната са интегрирани към ecase- липсват само ВАС и административните съдилища.  Те обаче остават невидими и недостъпни за адвокати, защото задължението за достъп ще обвърже съда след 10.08.2019 г., а е възможно ВСС да поиска удължаване на тоя срок, главно поради необходимост от хардуерно обезпечаване.

Поради пълното бездействие на ВАдвС и липса на договорка с ВСС – адвокатите ще продължат да чакат и пътуват стотици км за по един протокол.   След намесата на ФОБА, ВСС ще изпрати писмо до всички председатели на съдилища в страната да отговорят каква готовност имат да започнат да предоставят достъп на адвокатите, доколкото са сканирани досиетата към момента. Ще имаме отговор в рамките на април 2019 г.

На няколко пъти в срещата от ВСС бе подчертано, че общуването трябва да се случва опосредено чрез ВАдвС.

За съжаление това за адвокатите означава отново пълно информационно затъмнение и пропуснати възможности.   Само за пример – ВАдвС се яви на среща предизвикана от ФОБА, но категорично отказа адвокати от ФОБА да присъстват на срещата между IT на ВСС и ВАдсС ! Защо органът игнорира своите избиратели?!    В България адвокатите са  ощетени от бездействието на ВАдвС и неуредиците в адвокатурата,  които ограбват възможностите за развитие.  За сега научаваме само лошите новини – че не участваме в играта.

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.