Последни новини
Home / Законът / Проект: Без облекчен ред за гражданство заради инвестиции

Проект: Без облекчен ред за гражданство заради инвестиции

Defakto.bg

Да отпадне възможността чужденците, получили статут на постоянно пребиваващи у нас срещу инвестиции, впоследствие да получават българско гражданство по облекчен ред. Става дума за направилите инвестиции за над 1 милион лева в акции, облигации, дялове, концесии или вложили сумата в български банки за доверително управление.

Това е едно от предложенията за промени в Закона за българското гражданство, пуснати за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието.

Други промени предвиждат възможност Съветът по гражданството, който дава мнение за издаване или отказ от издаване на указ на президента, да изисква допълнителни материали и документи от кандидатите за българи или да възложи проверка на кандидата, която може да трае до три месеца. Ще се прави при необходимост от изясняване на факти и обстоятелства.

Друго предлагано ново изискване е предложенията за даване на българско гражданство за особени заслуги или заради интерес на държавата от това, да се мотивират.

Съкращават се и сроковете за произнасяне по молбите за гражданство – от 18 на 12 месеца за гражданство по натурализация, от 12 на 9 месеца за кандидати с български корени.

Прави впечатление обаче, че в проекта липсват някои предварително лансирани идеи като например занапред от всички кандидати за българи, включително и от тези, претендиращи да имат български предци, да се иска знание на български език. В момента тези хора не се явяват на изпит по български език и често не го говорят. Запазват се и удостоверенията на ДАБЧ като свидетелство за нашенски корени.

Проблемите с владеенето на езика и съдбата на ДАБЧ все още се обсъждат от специално сформирана работна група, която тряма да предложи и решенията, обясниха от МП. Неясно остава защо тогава се бърза с едни прочени в закона за гражданството, щом после ще се правят и други.

До проекта се стига след поредните скандали по темата (този път тръгнали след арестите в Държавната агенция за българите в чужбина) и ред публикации в европейски медии.

Съобщението на МП:

Министерство на правосъдието публикува днес за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство. С приемането на новите текстове ще отпадне възможността чужденците, получили статут на постоянно пребиваващи у нас срещу инвестиции, да получават впоследствие гражданство при значително облекчени условия. Същото ще важи и за членовете на техните семейства. Условията ще са валидни и за бизнесмените, увеличили инвестицията си при същите условия на закона до стойност най-малко два милиона лева.

Практиката показва, че кандидатстващите за придобиване на гражданство на тези основания са получили разрешение за постоянно пребиваване поради направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над един милион лева или са вложили сума над един милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление, съответно са увеличили инвестицията при същите условия до два милиона лева. Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство или на някой от следващите етапи на производството често се оказва, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа.

Установени са случаи, в които при направено вложение чрез договор за доверително управление лицето не притежава банкови сметки и не е регистрирано като инвеститор в съответната банка, посочена от него за вложение на своя капитал под формата на парични средства или други финансови активи. Същевременно лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство на това основание, го получават значително по-бързо и без да са длъжни да владеят български език и да се откажат от досегашното си гражданство, което ги облекчава значително.

С промените се регламентират и нови съкратени срокове за произнасянето на Министерството на правосъдието, ДАНС и МВР в отделните етапи на производството. За да се избегне нерегламентираното забавяне при възлагане на допълнителни проверки на кандидатите, срокът на процедурата по получаване на гражданство спира да тече по време на проверките.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.