Последни новини
Home / Законът / Изненадите по делото „Младост“ стигнаха до доходите на предприемача Ваклин

Изненадите по делото „Младост“ стигнаха до доходите на предприемача Ваклин

Defakto.bg

Откъде са парите за подкупа, питат кметиците

Изненадите в делото срещу кметиците на „Младост“ Десислава Иванчева и Биляна Петрова се множат.

Последната е свързана с официалните доходи на строителния предприемач Александър Ваклин, основен свидетел на прокуратурата по обвиненията за подкуп срещу Иванчева и Петрова. Той е и човекът, дал 70 000 евро за твърдяния рушвет, които в момента са веществено доказателство в процеса.

„Поискахме документи дали Ваклин официално разполага с такива доходи, че да подхвърля 70 000 евро. По официални данни на НАП по делото, получени по искане на защитата, за 3 години предприемачът има доходи общо от 10 700 лева, а е дал заеми за 100 000 лева“, обяви Биляна Петрова в предаването „Честно казано“ на Евроком. „Нашите строителни предприемачи са фокусници – дават пари, които нямат и продават евтино на хората от властта“, обобщи Петрова.

От 22 декември м.г. тя и Иванчева са под „домашен арест“, дават изявления от домовете си, по скайп.

Емблематичното дело е пред приключване в специализирания съд, а на последното заседание там имаше друга изненада – че  чужда ръка е правила в тефтерчето на Иванчева записи, свързани, според прокуратурата, с твърдяния подкуп.

В тв ефира Петрова заяви и друго, по горещата в последните дни тема за строителството и апартаментите на властта. Фирмата „Артекс“ (продавала апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов) е била сред инициаторите да се повдигне въпроса за поведението на кметския екип в „Младост“ и първият сигнал, пуснат до прокуратурата, е от асоциация на строителните предприемачи.  „Да, едни и същи са фирмите, които пряко или косвено участват в тези различни по вид действия. Учудващо съвпадение, вероятността да е случайно, като математик мога да ви кажа, е доста малка„, заяви Биляна Петрова.

Десислава Иванчева пък изброи направените „подмени“ по делото срещу тях – разминаването в наличния брой и в описа на банкнотите, липсата на благоприятни за тях записи от СРС и ред други.

Случаят с тях бе описан и в последния доклад на Държавния департамент на САЩ като илюстрация за нарушаване на човешките права.

„Най-скандалната подмяна е на вота в район „Младост“, категорична бе Биляна Петрова. Страшното е, че в държавата вече има не само икономически, но и политически емигранти, напускат хора с ум и професии, добави тя. И даде пример с адвокат Ирен Савова, неин защитник по делото.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.