Последни новини
Home / Законът / Изненадите по делото “Младост” стигнаха до доходите на предприемача Ваклин

Изненадите по делото “Младост” стигнаха до доходите на предприемача Ваклин

Defakto.bg

Откъде са парите за подкупа, питат кметиците

Изненадите в делото срещу кметиците на “Младост” Десислава Иванчева и Биляна Петрова се множат.

Последната е свързана с официалните доходи на строителния предприемач Александър Ваклин, основен свидетел на прокуратурата по обвиненията за подкуп срещу Иванчева и Петрова. Той е и човекът, дал 70 000 евро за твърдяния рушвет, които в момента са веществено доказателство в процеса.

“Поискахме документи дали Ваклин официално разполага с такива доходи, че да подхвърля 70 000 евро. По официални данни на НАП по делото, получени по искане на защитата, за 3 години предприемачът има доходи общо от 10 700 лева, а е дал заеми за 100 000 лева”, обяви Биляна Петрова в предаването “Честно казано” на Евроком. “Нашите строителни предприемачи са фокусници – дават пари, които нямат и продават евтино на хората от властта”, обобщи Петрова.

От 22 декември м.г. тя и Иванчева са под “домашен арест”, дават изявления от домовете си, по скайп.

Емблематичното дело е пред приключване в специализирания съд, а на последното заседание там имаше друга изненада – че  чужда ръка е правила в тефтерчето на Иванчева записи, свързани, според прокуратурата, с твърдяния подкуп.

В тв ефира Петрова заяви и друго, по горещата в последните дни тема за строителството и апартаментите на властта. Фирмата “Артекс” (продавала апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов) е била сред инициаторите да се повдигне въпроса за поведението на кметския екип в “Младост” и първият сигнал, пуснат до прокуратурата, е от асоциация на строителните предприемачи.  “Да, едни и същи са фирмите, които пряко или косвено участват в тези различни по вид действия. Учудващо съвпадение, вероятността да е случайно, като математик мога да ви кажа, е доста малка“, заяви Биляна Петрова.

Десислава Иванчева пък изброи направените “подмени” по делото срещу тях – разминаването в наличния брой и в описа на банкнотите, липсата на благоприятни за тях записи от СРС и ред други.

Случаят с тях бе описан и в последния доклад на Държавния департамент на САЩ като илюстрация за нарушаване на човешките права.

“Най-скандалната подмяна е на вота в район “Младост”, категорична бе Биляна Петрова. Страшното е, че в държавата вече има не само икономически, но и политически емигранти, напускат хора с ум и професии, добави тя. И даде пример с адвокат Ирен Савова, неин защитник по делото.

 

About De Fakto

Проверете също

Теодора Точкова изпрати на Лозан Панов материалите от проверките срещу него, а той ги публикува

Инспекторатът в говорящ дебат дали председателят на ВКС е упражнявал “натиск” върху Апелативния специализиран съд …

В парламента обсъждат предсрочното прекратяване на мандата на ВСС

 Дали Народното събрание да заработи на сесии, а не всяка седмица,  предлага да се обмисли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.