Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата официално възложи проверка на сделките с жилища на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

Прокуратурата официално възложи проверка на сделките с жилища на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

Defakto.bg

Върховна касационна прокуратура е  възложила на КПКОНПИ проверка по сигналите за закупените жилища от депутатите Цветан Цветанов и Вежди Рашидов,  министъра на правосъдието г-жа Цецка Цачева и от заместник министъра на спорта г-жа Ваня Колева.  Заръките на  прокуратурата станаха известни след като Антикорупционната комисия обяви, че е започнала работа по същата задача.

От съобщението на държавното обвинение се разбира,  че  за да се установи дали има злоупотреба със служебно положение,  прокуратурата е разпоредила пълно проучване на нотариалните дела по сделките,   получаване на обяснения  от „правоимащите“,  както и от продавачите от фирма „Артекс“, отношенията и познанствата между тях,  продажните цени на имотите, дължимите данъци и такси.  Наредено е да се изясни актуалното състояние на дружеството – продавач. Също и  от четиримата купувачи да се поиска съгласие за разкриване на банковата тайна, при несъгласие –  да се действа по реда на Закона за кредитните институции.  Да бъдат проверени и последващите заменки на апартамени от Цветанов, указват прокурорите.  Заради евентуален конфликт на интереси, ВКП  настоява КПКОНПИ да прецени  дали   Цветан Цветанов, като депутат е свързан с описаната от медиите съмнителната промяна  в Закона за устройство на територията и връзката й със строителната дейност на фирма Артекс.

Ето какво се казва в официално съобщетение на държавното обвинение:

По повод постъпили в прокуратурата сигнали от Гражданско движение БОЕЦ, молба от министъра на правосъдието Цецка Цачева, както и множество медийни публикации, днес – 22.03.2019 г. Върховна касационна прокуратура възложи на КПКОНПИ извършване на проверка предвид твърденията в сигналите за извършени престъпления, свързани с придобиването на недвижими имоти от
лица, заемащи висши публични длъжности. Проверките касаят народните представители Цветан Цветанов и Вежди Рашидов, министъра на правосъдието Цецка Цачева и заместник – министъра на спорта Ваня Колева.
На основание чл. 145 ал. 1 т. 3 от Закона за съдебната власт, чл. 82 и чл. 83, т.8 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, проверката е възложена на Дирекция „Противодействие на корупцията“ при КПКОНПИ, която по силата на този закон е компетентен орган да извършва проверки срещу народни представители, членове на Министерски съвет и заместник-министри.
Върховна касационна прокуратура е разпоредила на органите на Комисията да извършването на следните действия: изискване на информация относно притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти, относно историята по собственици на всеки от закупените апартаменти, относно актуалното състояние на дружеството – продавач, относно декларирането на имотите в съответните   общински райони, относно заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и относно произхода на средствата за покупката. С разпореждане на
прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от   нотариалните дела за всяка сделка, при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Дадени са също указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството – продавач, включително и относно предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия. От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции.

Проверката по отношение на Цветан Цветанов ще обхване също последващите сделки, касаещи заменените от него жилища.
С оглед компетентността на КПКОНПИ по отношение на установяването на конфликт на интереси, Върховната касационна прокуратура е предложила на комисията да прецени основанията за това по отношение на народния представител Цветан Цветанов.  Повод за това са медийни публикации относно начина на приемане на изменения в Закона за устройство на територията и връзка на тези
изменения със строителната дейност на дружеството – продавач.
Извършването на проверките се възлага и на основание чл.8 от Инструкция  № 2 от 05.09.2018г. за взаимодействие между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Прокуратурата на Република България, подписана от главния прокурор Сотир Цацаров и от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.