Последни новини
Home / Законът / Радев: Не трябва да има съмнения в честността на изборите! Стоева: Гласовете на избирателите ще бъдат отчетени вярно!

Радев: Не трябва да има съмнения в честността на изборите! Стоева: Гласовете на избирателите ще бъдат отчетени вярно!

Defakto.bg

Държавният глава проведе срещу с ръководството на новата ЦИК,  коментираха как да бъде намален броят на ндействителните бюлетини и защитено машинното гласуване

Нови и стари ръководители и членове на ЦИК обсъдиха с президента предстоящите избори

Свободните, честни и прозрачни избори са едно от най-големите завоевания на демокрацията и с провеждането на всеки вот трябва да отстояваме това. Обществото не трябва да има никакви съмнения за прозрачността и честността на предстоящия вот за представителите на България в Европейския парламент – това заяви президентът Румен Радев на срещата си с ръководството на новия състав на Централната избирателна комисия.  В срещата участваха новият председател на ЦИК – Стефка Стоева, както и председателят на предишния състав – Ивилина Алексиева.

Радев подчерта, че  остава ограничено време до изборите за  Европейския парламент /ЕП/ и подчерта, че приемствеността в дейността на ЦИК е ключов фактор за успешната работа на комисията.  Като основен приоритет за предстоящия вот Румен Радев открои добрата  му организация. Провеждането на избори е задача на цялото общество, но за организацията, отчитането на резултатите и най-вече прилагането на изборното право нашето общество ще разчита изключително на усилията и високия професионализъм на ЦИК, заяви президентът.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева и президентът Румен Разев на първа среща след сформирането на новата ЦИК

Държавният глава и ръководството  на комисията обсъдиха начините за намаляване на недействителните бюлетини и на манипулациите, процеса на изготвяне на хронограмата за вота за ЕП, машинното гласуване. Президентът изтъкна, че са важни критериите, по които ще се разпределят по секции 3000-те машини на предстоящия вот. „Изключително важно е да не се допусне компрометиране на машинния вот и да се отговори на очакванията на обществото“, заяви президентът и призова за  софтуерна и физическа защита на машинния вот.

Президентът съобщи, че след изборите за представители в ЕП ще организира нова среща с ЦИК и с представители на Държавната агенция „Електронно управление”, на която да се обсъди разработването на карта за експериментално въвеждане и приемане на електронно дистанционно гласуване.

„Електронното гласуване се очаква от милиони българи не само зад граница, а и в България“, заяви Румен Радев.

„Дейността ни ще бъде насочена в защита на интересите на гражданите за честни, справедливи и вярно отразени гласове на избирателите“, заяви председателят на ЦИК Стефка Стоева.  Днес предстои и първото работно заседание на новия състав на комисията, на което ще бъде обсъдено машинното гласуване и обществената поръчка, свързана с него. „Тя ще бъде проверена от компетентни служители, външни експерти“, увери  Стоева и допълни, че ще започне и работа по критериите за справедливото разпределение на минимум 3000 машини.

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли жалба на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.