Последни новини
Home / Законът / Радев: Не трябва да има съмнения в честността на изборите! Стоева: Гласовете на избирателите ще бъдат отчетени вярно!

Радев: Не трябва да има съмнения в честността на изборите! Стоева: Гласовете на избирателите ще бъдат отчетени вярно!

Defakto.bg

Държавният глава проведе срещу с ръководството на новата ЦИК,  коментираха как да бъде намален броят на ндействителните бюлетини и защитено машинното гласуване

Нови и стари ръководители и членове на ЦИК обсъдиха с президента предстоящите избори

Свободните, честни и прозрачни избори са едно от най-големите завоевания на демокрацията и с провеждането на всеки вот трябва да отстояваме това. Обществото не трябва да има никакви съмнения за прозрачността и честността на предстоящия вот за представителите на България в Европейския парламент – това заяви президентът Румен Радев на срещата си с ръководството на новия състав на Централната избирателна комисия.  В срещата участваха новият председател на ЦИК – Стефка Стоева, както и председателят на предишния състав – Ивилина Алексиева.

Радев подчерта, че  остава ограничено време до изборите за  Европейския парламент /ЕП/ и подчерта, че приемствеността в дейността на ЦИК е ключов фактор за успешната работа на комисията.  Като основен приоритет за предстоящия вот Румен Радев открои добрата  му организация. Провеждането на избори е задача на цялото общество, но за организацията, отчитането на резултатите и най-вече прилагането на изборното право нашето общество ще разчита изключително на усилията и високия професионализъм на ЦИК, заяви президентът.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева и президентът Румен Разев на първа среща след сформирането на новата ЦИК

Държавният глава и ръководството  на комисията обсъдиха начините за намаляване на недействителните бюлетини и на манипулациите, процеса на изготвяне на хронограмата за вота за ЕП, машинното гласуване. Президентът изтъкна, че са важни критериите, по които ще се разпределят по секции 3000-те машини на предстоящия вот. „Изключително важно е да не се допусне компрометиране на машинния вот и да се отговори на очакванията на обществото“, заяви президентът и призова за  софтуерна и физическа защита на машинния вот.

Президентът съобщи, че след изборите за представители в ЕП ще организира нова среща с ЦИК и с представители на Държавната агенция „Електронно управление”, на която да се обсъди разработването на карта за експериментално въвеждане и приемане на електронно дистанционно гласуване.

„Електронното гласуване се очаква от милиони българи не само зад граница, а и в България“, заяви Румен Радев.

„Дейността ни ще бъде насочена в защита на интересите на гражданите за честни, справедливи и вярно отразени гласове на избирателите“, заяви председателят на ЦИК Стефка Стоева.  Днес предстои и първото работно заседание на новия състав на комисията, на което ще бъде обсъдено машинното гласуване и обществената поръчка, свързана с него. „Тя ще бъде проверена от компетентни служители, външни експерти“, увери  Стоева и допълни, че ще започне и работа по критериите за справедливото разпределение на минимум 3000 машини.

About De Fakto

Проверете също

Сотир Цацаров: Освободжавам терена на тези, които ме засипват с критики, да покажат какво могат

Сотир Цацаров обяви, че 15 дни преди да подаде оставка като председател на Антикорупционната комисия …

ВКС ще тълкува – на какво основание може да се търси обезщетение за такса, платена по „зачертан“ от КС текст

Във ВКС бе образувано тълкувателно дело по въпрос за правното основание на предявен срещу държавата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.