Последни новини
Home / Законът / И КПКОНПИ обяви проверка на апартаментите на властта

И КПКОНПИ обяви проверка на апартаментите на властта

Defakto.bg

Ще снемат обяснения от Цветанов, Цачева, Рашидов и Ваня Колева

След прокуратурата, и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) обяви, че започва проверка на последните скандали с апартаментите на властимащи.

На мушка са шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдният министър Цецка Цачева, шефът на комисията по културата и медиите в НС Вежди Рашидов и зам.-министърът на спорта и кумица на Цветанов Ваня Костова, се разбира от съобщението.

КПКОНПИ с председател Пламен Георгиев (на снимката) започва проверката след медийните публикации по темата и по сигнал на „неправителствена организация (очевидно Гражданското сдружение „Боец“) за покупката на апартаменти от страна на лица по чл.6 ал. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ)“, заявяват отттам.

От началото на седмицата скандалът с апартаментите, продавани от фирмата „Артекс“ на властта далеч под пазарните цени, набира сила. И все по-настойчиви стават питанията коя е разменната монета за „изгодните“ сделки. Очаквано, на този фон държавното обвинение и КПКОНПИ лансират проверки.

В сряда говорителят на Сотир Цацаров Румяна Арнаудова обяви стартирала проверка на прокуратурата, днес пък правосъдният министър Цачева сама настоя да бъде проверена, включително и от „Антикорупция“. Президентът Румен Радев обаче силно се усъмни, че назначената и контролирана от Цветанов комисия обективно ще разследва самия Цветанов и всичко ще завърши с „гарантираното оневиняване на г-н Цветанов“.

Съобщението на КПКОНПИ:

„В хода на проверката ще бъдат изследвани всички данни и обстоятелства, публикувани в медиите, включително пазарните цени на визираните имоти, произхода на средствата за покупката им, както и търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страта на Народното събрание. Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач „Артекс инженеринг“ АД, както и нейното евентуално участие в обществени поръчки.

Ще бъдат анализирани всички сделки за покупко-продажба, осъществени от търговското дружество за периода 2017 – 2019 г. с оглед установяване на цените, на които обичайно са продавани имоти от фирмата, както и евентуалното установяване на други лица по чл. 6 ал. 1 от ЗПКОНПИ, които са сключили сделки с компанията. Ще бъде изискана информация от компетентните органи и за всички получени разрешения за строителство, издаден на дружеството за този период.

Ще бъдат снети обяснения от страните по всички сделки, както и от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева.

В хода на проверката ще се изследва и наличието или липсата на свързани лица в политически партии и фирма „Артекс инженеринг“ АД, както и дали търговското дружество е правило предизборни дарения.

В случай, че на Комисията бъде възложена проверка от Прокуратурата, КПКОНПИ ще извърши и допълнителни действия, с оглед указанията на държавното обвинение“.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.