Последни новини
Home / Законът / Хипотези: Според Христо Иванов, Цветанов ще помага на Цацаров да стане главен съдебен инспектор

Хипотези: Според Христо Иванов, Цветанов ще помага на Цацаров да стане главен съдебен инспектор

Defakto.bg

Лидерът на “Да, България” и съпредседател на “Демократична България” Христо Иванов видя връзка между скандала с новия апартамент на Цветанов и бъдещето на главния прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в края на тази година.   Пред телевизия TV+ той  подчерта, че това е важен скандал, тъй като се случва по време на измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които по думите му ще позволят на Цацаров “да се пренесе в друга позиция по върховете на съдебната власт”. Същата позиция изрази пред БНР и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов вчера.

Според лидерите на Демократична България  Цацаров ще замени Теодора Точкова като главен съдебен инспектор.  Както Де Факто вече информира, един от акцентите в приетите на първо четене промени в ЗСВ  се отнася до Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС). Поправката предвижда при предсрочно прекратяване на мандата на главния инспектор новоизбраният на поста да започва свой собствен мандат, а да не довършва този на напусналия.

Поправките в съдебния закон бяха внесени от управляващи депутати, без обществено обсъждане, а магистратите научиха за тях от медиите. Първото гласуване в парламента миналата седмица също премина без дебат.

Според Иванов и Атанасов,  Цацаров ще замени Теодора Точкова като главен съдебен инспектор.   Сега ще видим как Цацаров ще подходи в същия момент, в който Цветанов трябва да му осигури 2/3 мнозинство в Народното събрание. Затова беше толкова важно “Воля” да не напуска парламента, тъй като без БСП народните представители в зала са точно 2/3.  Цветан Цветанов трябва да осигури 2/3 гласове, а Цацаров да му осигури замазване” на скандала с луксозиня апартамент,  показва анализът на  Иванов, цитиран от “Дневник”

И още: Още при гласуването на промените в ЗСВ източници от средите на съдебната власт очертаха две хипотези защо законодателите се захванаха с Инспектората на ВСС. Първата е според информация на радио “Свободна Европа”, че главният инспектор Теодора Точкова е възнамерявала да освободи поста и това налагало да се подготви по-благоприятна перспектива за новия главен инспектор. Наред с това промените предвиждат и главният инспектор и инспекторите след края на мандата им да могат да изберат къде да работят, без да са задължени да се върнат на длъжността, която са заемали, преди да влязат в инспектората.  “Главният съдебен инспектор е орган, за който хората не знаят много. Той има в себе си огромни възможности за оказване на натиск и влияние над магистрати. Сега готвят възможността Цацаров да продължи да служи на българското задкулисие, защото той е верен и лоялен служител”,  добави Христо Иванов.

Според наблюдатели на кадровите рокади в съдебната власт,  с които Де Факто разговаря, постът на главен съдебен инспектор е престижен, но не достатъчно за амбициите на един главен прокурор.

 

 

About De Fakto

Проверете също

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.