Последни новини
Home / Законът / Хипотези: Според Христо Иванов, Цветанов ще помага на Цацаров да стане главен съдебен инспектор

Хипотези: Според Христо Иванов, Цветанов ще помага на Цацаров да стане главен съдебен инспектор

Defakto.bg

Лидерът на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов видя връзка между скандала с новия апартамент на Цветанов и бъдещето на главния прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в края на тази година.   Пред телевизия TV+ той  подчерта, че това е важен скандал, тъй като се случва по време на измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които по думите му ще позволят на Цацаров „да се пренесе в друга позиция по върховете на съдебната власт“. Същата позиция изрази пред БНР и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов вчера.

Според лидерите на Демократична България  Цацаров ще замени Теодора Точкова като главен съдебен инспектор.  Както Де Факто вече информира, един от акцентите в приетите на първо четене промени в ЗСВ  се отнася до Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС). Поправката предвижда при предсрочно прекратяване на мандата на главния инспектор новоизбраният на поста да започва свой собствен мандат, а да не довършва този на напусналия.

Поправките в съдебния закон бяха внесени от управляващи депутати, без обществено обсъждане, а магистратите научиха за тях от медиите. Първото гласуване в парламента миналата седмица също премина без дебат.

Според Иванов и Атанасов,  Цацаров ще замени Теодора Точкова като главен съдебен инспектор.   Сега ще видим как Цацаров ще подходи в същия момент, в който Цветанов трябва да му осигури 2/3 мнозинство в Народното събрание. Затова беше толкова важно „Воля“ да не напуска парламента, тъй като без БСП народните представители в зала са точно 2/3.  Цветан Цветанов трябва да осигури 2/3 гласове, а Цацаров да му осигури замазване“ на скандала с луксозиня апартамент,  показва анализът на  Иванов, цитиран от „Дневник“

И още: Още при гласуването на промените в ЗСВ източници от средите на съдебната власт очертаха две хипотези защо законодателите се захванаха с Инспектората на ВСС. Първата е според информация на радио „Свободна Европа“, че главният инспектор Теодора Точкова е възнамерявала да освободи поста и това налагало да се подготви по-благоприятна перспектива за новия главен инспектор. Наред с това промените предвиждат и главният инспектор и инспекторите след края на мандата им да могат да изберат къде да работят, без да са задължени да се върнат на длъжността, която са заемали, преди да влязат в инспектората.  „Главният съдебен инспектор е орган, за който хората не знаят много. Той има в себе си огромни възможности за оказване на натиск и влияние над магистрати. Сега готвят възможността Цацаров да продължи да служи на българското задкулисие, защото той е верен и лоялен служител“,  добави Христо Иванов.

Според наблюдатели на кадровите рокади в съдебната власт,  с които Де Факто разговаря, постът на главен съдебен инспектор е престижен, но не достатъчно за амбициите на един главен прокурор.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.