Последни новини
Home / Законът / Цачева поиска от главния прокурор и антикорупционната комисия да проверят апартамента й в „Изток“

Цачева поиска от главния прокурор и антикорупционната комисия да проверят апартамента й в „Изток“

Defakto.bg
Правосъдният министър Цецка Цачева е сезирала тази сутрин главния прокурор и антикорупционната комисия във връзка с апартамента си. Тя е поискала да бъдат извършени всички проверки за придобития от нея имот, а резултатите да бъдат публично оповестени:

Като бъдат проследени средствата, с които е придобит имотът и установено има ли конфликт на интереси с фирмата продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения, при договорните ми отношения с фирмата продавач! Готова съм да сътруднича на проверките! Давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам! Нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти. До приключване на проверките и съответните резултати няма да коментирам повече! Повтарям, цената е за имот в груб строеж„.

Фирмата „Артекс“ е продала апартаменти на нереално ниски цени не само на Цветан Цветанов, но и на Цецка Цачева и Вежди Рашидов“, обяви  „Биволъ“ и се  позова на справки в Имотния регистър.  Сделките са сключени през лятото на 2018 г.

По този повод пред  bTV Цачева  заяви,  че  след като е видяла и харесала изкопа на строежа в квартала, в който живее, сама потърсила фирмата, а от там били добри да я изчакат да набави средствата.  От сделката Цачева е придобила 198 кв. м за 670 евро на кв.м, заедно със сестра си.   След оповестяването на случая тя заяви, че информацията за цената на придобиване на имота  е спекулативна и каза, че има направени плащания по предварителен договор., както и задължения  за последващи плащания, които променят крайната цена.  От нотариялния акт за сделката става ясно, че  общата продажна цена апартамента и гаража е 138 001,26 евро.

„Ако г-жа Цачева е уговорила допълнителни плащания с „Артекс“, които следва да бъдат платени месеци след това (в края на май 2019 г. по нейните собствени думи), логичният въпрос е защо това не е отразено в нотариалния акт, каквато и е обичайната практика“, заявиха от „Антикорупционен фонд“.

Инфорамцията за имотната сделка на Цачева дойде след пуБликацията на  „Свободна Европа“, която разказа как заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е придобил апартамент, заемащ цял етаж в друга сграда с луксозни жилища на „Артекс“ – „Летера“, също в квартал „Изток“. За новия имот Цветанов приписва на фирмата два от своите апартаменти (190 кв.), две паркоместа и доплаща 100 хил. лева. Според документите, на които „Свободна Европа“ се позовава, данъчната оценка на новия имот на Цветанов и по която е извършена замяната, е 386 654 лева, а общата площ на придобитото имущество е 315 кв.м. (като в него освен апартамента от 240 кв.м. влизат двоен гараж, преддверие и асансьорна шахта). Така те пресмятат, че цената на квадрат излиза 1227 лева (630 евро), а подобни имоти в други сгради на „Артекс“ се продават на цени над 2400 – 3000 евро.

Цветанов пък твърди, че при замяната е доплатил само за разликата от 39 кв.м. и това е 2564 лева на кв.м.

В четвъртък пък нашумя заместник-министърката на спорта Ваня Колева, която освен кумица на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, се оказва и негова съседка в луксозната сграда на фирма „Артекс“ – „Летера“,  посочи друго разследване на „Свободна Европа“.

Не може да се говори за „поправка Артекс“ при промяната на Закона за устройство на територията, заяви  един от вносителите -депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. “ Спорно изобщо е дали има отношение законопроектът към съответната фирма и съответния обект, така че „поправката Артекс“ ми звучи не много коректно. “

Обясненията на Ненков са по повод ново разследване на „Свободна Европа“, в което се „напипва“  връзка между управляващите депутати и  фирма „Артекс“ през  2017 година. Тогава в  края на месец януари Народното събрание гласува поправки в Закона устройство на територията (ЗУТ) и благодарение на тези поправки, фирма „Артекс“ успява да реализира знаковия си проект – 34-етажен небостъргач в столичния квартал „Лозенец“, който в момента още се строи“, писа сайтът.  Става дума за небостъргача срещу хотел „Маринела“, който „Артекс“ наричат „Златен век“.

Поправките са внесени от депутати от групата на ГЕРБ, чийто председател е Цветанов, и подкрепени с гласуване в зала лично от него. Поправката е внесена между първо и второ четене на закона.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.