Последни новини
Home / Законът / Цачева поиска от главния прокурор и антикорупционната комисия да проверят апартамента й в “Изток”

Цачева поиска от главния прокурор и антикорупционната комисия да проверят апартамента й в “Изток”

Defakto.bg
Правосъдният министър Цецка Цачева е сезирала тази сутрин главния прокурор и антикорупционната комисия във връзка с апартамента си. Тя е поискала да бъдат извършени всички проверки за придобития от нея имот, а резултатите да бъдат публично оповестени:

Като бъдат проследени средствата, с които е придобит имотът и установено има ли конфликт на интереси с фирмата продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения, при договорните ми отношения с фирмата продавач! Готова съм да сътруднича на проверките! Давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам! Нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти. До приключване на проверките и съответните резултати няма да коментирам повече! Повтарям, цената е за имот в груб строеж“.

Фирмата “Артекс” е продала апартаменти на нереално ниски цени не само на Цветан Цветанов, но и на Цецка Цачева и Вежди Рашидов”, обяви  “Биволъ” и се  позова на справки в Имотния регистър.  Сделките са сключени през лятото на 2018 г.

По този повод пред  bTV Цачева  заяви,  че  след като е видяла и харесала изкопа на строежа в квартала, в който живее, сама потърсила фирмата, а от там били добри да я изчакат да набави средствата.  От сделката Цачева е придобила 198 кв. м за 670 евро на кв.м, заедно със сестра си.   След оповестяването на случая тя заяви, че информацията за цената на придобиване на имота  е спекулативна и каза, че има направени плащания по предварителен договор., както и задължения  за последващи плащания, които променят крайната цена.  От нотариялния акт за сделката става ясно, че  общата продажна цена апартамента и гаража е 138 001,26 евро.

„Ако г-жа Цачева е уговорила допълнителни плащания с „Артекс“, които следва да бъдат платени месеци след това (в края на май 2019 г. по нейните собствени думи), логичният въпрос е защо това не е отразено в нотариалния акт, каквато и е обичайната практика“, заявиха от „Антикорупционен фонд“.

Инфорамцията за имотната сделка на Цачева дойде след пуБликацията на  “Свободна Европа”, която разказа как заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е придобил апартамент, заемащ цял етаж в друга сграда с луксозни жилища на “Артекс” – “Летера”, също в квартал “Изток”. За новия имот Цветанов приписва на фирмата два от своите апартаменти (190 кв.), две паркоместа и доплаща 100 хил. лева. Според документите, на които “Свободна Европа” се позовава, данъчната оценка на новия имот на Цветанов и по която е извършена замяната, е 386 654 лева, а общата площ на придобитото имущество е 315 кв.м. (като в него освен апартамента от 240 кв.м. влизат двоен гараж, преддверие и асансьорна шахта). Така те пресмятат, че цената на квадрат излиза 1227 лева (630 евро), а подобни имоти в други сгради на “Артекс” се продават на цени над 2400 – 3000 евро.

Цветанов пък твърди, че при замяната е доплатил само за разликата от 39 кв.м. и това е 2564 лева на кв.м.

В четвъртък пък нашумя заместник-министърката на спорта Ваня Колева, която освен кумица на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, се оказва и негова съседка в луксозната сграда на фирма „Артекс“ – “Летера”,  посочи друго разследване на “Свободна Европа”.

Не може да се говори за “поправка Артекс” при промяната на Закона за устройство на територията, заяви  един от вносителите -депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. ” Спорно изобщо е дали има отношение законопроектът към съответната фирма и съответния обект, така че „поправката Артекс“ ми звучи не много коректно. ”

Обясненията на Ненков са по повод ново разследване на “Свободна Европа”, в което се “напипва”  връзка между управляващите депутати и  фирма “Артекс” през  2017 година. Тогава в  края на месец януари Народното събрание гласува поправки в Закона устройство на територията (ЗУТ) и благодарение на тези поправки, фирма „Артекс“ успява да реализира знаковия си проект – 34-етажен небостъргач в столичния квартал „Лозенец“, който в момента още се строи”, писа сайтът.  Става дума за небостъргача срещу хотел “Маринела”, който “Артекс” наричат “Златен век”.

Поправките са внесени от депутати от групата на ГЕРБ, чийто председател е Цветанов, и подкрепени с гласуване в зала лично от него. Поправката е внесена между първо и второ четене на закона.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.