Последни новини
Home / Законът / Цачева даде оставка заради апартамента, а Цветанов? (Допълнена)

Цачева даде оставка заради апартамента, а Цветанов? (Допълнена)

Defakto.bg Правосъдният министър Цецка Цачева е подала оставка заради купения от нея евтин апартамент в столичния квартал „Изток“.

Рано сутринта днес тя е била извикана за обяснения в кабинета на Бойко Борисов и сама е изявила желание да напусне правителството.

Оставката е подадена,  премиерът Борисов я е приел, потвърди пресцентърът на Министерския съвет. До гласуването на оставката Цачева излиза в отпуск.

През 2016 г. бившият председател на парламента Цецка Цачева не можа  да пребори на президентските избори  бившия шеф на ВВС  Румен Радев.  Преференциите я отстраниха и от депутатските банки в  Народното събрание, а като  компенсация за вярна политическа служба,  получи поста на правосъден министър.  При новосъздадената ситуация е най-вероятно Цачева да излезе от активната политика.  Освен ако оставката бъде отхвърлена от ПГ на ГЕРБ  в парламента и всичко се окаже театър за публиката.  С днешна дата актуален е и въпросът къде ще живее Цачева, а логичният отговор, е –  зависи от проверките на прокуратурата и КПКОНПИ, които трябва да кажат  дали за закупуването на евтиния апартамент в луксозния ж.к. „Изток“ в столицата  има злоупотреба със служебно положение,  конфликт на интереси или  разнородни форми на търговия с влияние.

На практика обаче, след оставката на Цачева,  вместо да утихне, скандалът с апартаментите на властта ще стане още по-гръмък.  По една основна причина – информация, че Цветан Цветанов също се готви да даде оставка заради апартамента от „Артекс“, няма.  Въпреки многото скандали, гърмяли покрай него, Цветанов дотук не е напуснал нито един властови пост, а идват и избори, традиционно негова територия.  Днес зам.-председателят на ГЕРБ е във Вашингтон.

От негово лично съобщение във Фейсбук личи, че той не е докоснат от скандала с луксозните  жилища на цени за „правоимащи“.   „Пристигнах във Вашингтон (САЩ), където ще участвам като специален гост в Конференцията по политики на Американско-израелския комитет по обществени въпроси (AIPAC) по покана на Морт Фридман – председател на комитета и Хауърд Кор – главен изпълнителен директор, съобщава вторият човек  в ГЕРБ.  И още: „Като представител на правоохранителната общност с дългогодишен опит, включително в изпълнителната власт, ще взема участие като говорител и в Международния форум по сигурност, който се провежда в рамките на конференцията. Целта на форума е обмен на добри практики и дебат по развитието на текущите въпроси и предизвикателства в сектор сигурност. По време на престоя си ще проведа и редица двустранни срещи“.

Така  изглежда  борбата с корупцията и сигурността на родна почва се свежда до правосъдния министър,  по-безобидно е.

Вчера КПКОНПИ заяви, че започва проверка на Цветанов, Цачева, Вежди Рашидов и зам.-министъра на спорта, кумица на Цветанов, Валя Колева.

А след това и прокуратурата оповести, че е възложила такава проверка на КПКОНПИ.

Става все по-интересно.

Часове след като новината гръмна, Цецка Цачева оповести мотивите си пред журналисти в Стара Загора.

Оставката е личен акт, така се носи отговорност„, заяви Цачева. И още: „Не желая по никакъв начин името ми да тежи на премиера Борисов, на правителството като цяло в тази вече предизборна кампания, поради което считам, че решението ми е правилно и то е споделено от министър-председателя. Натиск върху мен категорично не е имало от страна на премиера. Но при така създалата се ситуация, когато вървят проверки, считам, че един правосъден министър не може да изпълнява функциите си„.

Ваня Колева
И зам.-министърът на спорта Ваня Колева е подала оставка, стана известно по-късно.  Това е станало по искане на премиера Борисов.

Информацията съобщи  пресцентърът на  министерството на младежта и спорта. Мотивът е същият – апартаментът в сградата „Летера“, който тя също, както и Цветан Цветанов, е закупила на изгодна цена. Колева отрича да е закупила  жилището с преференции.

С днешна дата апартаментната криза очертава  три  резултата:  Едни от замесените, отричат да са се облажили незаконно с евтини жилища, но подават оставка, докато са под прицел на проверяващите, бихме добавили,  и на обществената нетърпимост.   Други, независимо, че са публичини личности, смятат, че не дължат обяснения какво правят с парите си, а  трети – отскачат направо зад граница да се оплачат от „лошия материал“ и  да получат съвет – какво да правят.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.