Последни новини
Home / Гостува ни / Валентин Брайков: Клиентите на  арбитража са бежанци от редовното правосъдие, а не случайни съдебни туристи

Валентин Брайков: Клиентите на  арбитража са бежанци от редовното правосъдие, а не случайни съдебни туристи

Defakto.bg

Докато политиците през последните дни, живеят в света на апартаментни  „неволи“ и чуденки как да наваксат общественото брожение,  професионални адвокати и арбитри  два дни  дискутираха  съществения въпрос – как  гражданите по бързо,  качествено и убедително да  докосват  справедливостта, при  избухнали  правни  спорове.

Когато търсещите правосъдие имат мотив и горчив  опит да бягат от редовните съдилища,  дотогава и арбитражът ще бъде тяхна спасителна инициатива.  Тези думи на дългогодишния арбитър и адвокат Валентин Брайков (цялото експозе по долу) очертаха есенцията  на дискусиите в  двудневната международна конференция в столицата под надслов  „Арбитраж – нови предизвикателства“,  организирана от Софийската адвокатска колегия, Висшия адвокатски съвет и Българската търговско-промишлена палата.

На форумът  бяха обсъдени предимствата и възможностите за развитие на арбитража като бърза и ефективна алтернатива на държавното правораздаване, а фокусът бе върху върху  темите: арбитражът и новите технологии – бизнесът на 21-ви век; арбитражът по международни дела; правното положение на арбитъра и неговата отговорност; взаимодействието между съда и арбитража; арбитражът в областта на спорта и разрешаването на колективни трудови спорове. Чуждестранните гости, от своя страна, запознаха участниците с арбитражните практики на държавите, които представляват, като очертаха възможни пътища за развитие на арбитража у нас.

Адвокат Ивайло Дерменджиев, арбитър в АС в Лозана

С бързината, конфиденционалност и  ефективността си през годините арбитражът се е утвърдил като алтернатива на държавното правораздаване, в който спорещите страни доброволно излъчват  арбитрите,  без  убийствени съдебни такси и мудност на окончателното решение, обобщи  адвокат Ивайло Дерменджиев,  модератор на съботния форум.   От неговата лекция за принципите и правилата върху които е изграден спортният Арбитражен съд в Лозана се разбра,  че  таксите за арбитражното производство са приемливи,  гаранциите за безпристрасност на арбитрите (само юристи) – безусловни, условията за конфиденциалност – железни.   Арбитражът е стриктно обвързван със срокове,  решенията  в Лозана се вземат за шест месеца.  Организацията на работата е  така изградена, че няма  неизпълнен акт на АС  или дори забавено плащане (а глобите са в милиони) от виновната страна – инак,  спира участието на  „осъдените“ клубове, федерации и пр. в международните турнири.

В съботния ден, зала Сердика на столичния х-л Балкан бе изненадващо  пълна с участници в конференцията.  Множество въпроси предизвика  лекцията на Мариана Иванова – главен експерт в НИПА  за извънсъдебния арбитраж по  колективни трудови спорове,  които се решават от Националния институт за помирение и арбитраж – още една тема, по която интересът  подсказа,че още дълго ще се  дискутира.

Ивайло Данов, председател ан САК

Логично прозвуча предложението на Ивайло Данов, председател на САК ,  конференцията от еднократен форум, да се превърне в  ежегодно събитие –   въпросите за новите технологии в работата на арбитрите ,  отговорността им,  взаимодействието със съда,  разрешаването на колективни трудови спорове, остават теми с отворен финал, смята той.    Ралица Негенцова, председател на ВАдС изрази благодарност за участието на високоуважавани наши и чужди  лектори и подчерта, че  арбитражното правосъдие е   невъзможно без адвокатите, (мнозинството от арбитрите са именно адовокати).

Председателя на АС в БТПП Благовест  Пунев, бивш конституционен  съдия и зам. председател на ВКС, призна,  че качеството на докладите, изнесени на конференцията и перспективостта на темите  очертани в тях,  са надминали очакванията му.  Това е  една добра перспектива за развитието на арбитража, добави той.

 

 Защо държавен съд, издържан от държавата,   решава данъчните  дела?!

Капаро от 4% за правосъдие, цивилизацията не познава!

Истината никога не се бои от пламъци, защото става по светло

(Експозе на адвокат Валентин Брайков)

Арбитър Валентин Брайков, адвокат

Позволете ми да повдигна воала на илюзията за оперен бал между държавния съд и арбитражното правосъдие. Според мен клиентите на  арбитража са бежанци от редовното правосъдие, а не случайни съдебин туристи. Докато търсещите правосъдие имат основание, мотиви и горчив опит да бягат от редовните  съдилища,  дотогата ще има арбитраж,  като тяхна спасителна алтерантива.

Става въпрос за безкомпромисна борба на подведомственост, а не за паркетен танц.

Предимствата на арбитража са неприсъщите му съдебни дефицити,  каквито и да са те.  При нас думите Равенство и Справедливост са записани с главни букви, докато има съдебни решения, които съм чел, където думата държава угоднически пишат с главно  „Д“.

Друго решаващо конкурентно предимство на арбитража може да бъдат гъвкавостта на арбитражните такси. Срещу арбитража стоят нечувани в Европа съдебни такси от 4 „% върху цената на иска.  Такъв размер „капаро“ за правосъдие  –  цивилизацията не познава.  Дори в древния Рим само император Калигула си е позволил временно въвеждане на съдебни  такси и то само до  2,5 %, и после те са отменени от наследника му.

Ако арбитражът иска да спечели конкуренцията  със съда, трабва да се държи далеко от съдебните 4%.

И един прост  въпрос  – Защо държавен съд правораздава по данъчни спорове?  Този държавен съд е сформиран от държавата-  кредитор и такъв съд не може да претендира за безпристрасност и меродавност,  щом спорещият пред него кредитор издържа съдията, който издава решението  по спора.  Така, както държавата никога не би приела по същото данъчно дело да се произнесе  съдия,  издържан от данъчния длъжник.

Единствено  логично би било данъчен спор да се решават чрез избран от  страните арбитраж.

Аз знам, че за такава ерес ще запалят клади.  Обаче, истината никога не се е смущавала от пламъци,  защото става по-светло.

В зората на правната цивилизация стои не държавният съд , а арбитражът.  Днес предвижат споровете по споразумението за Брекзит да се  решават от наддържавен  арбитраж, а не от държавен съд.   Явно е коя институция от двете,  историята предпочита.

Усмивка

Ивайло Дерменджиев,  докато обясняваше разликите в   ДДС, който се начислява върху таксите на страните в АС Лозана и останалите Международни арбитражи,  припомни колко трудно този данък бе припознат при въвеждането му у нас в зората на демокрацията.  Илюстрира: Преди години, на път за Гърция с колеги спрели при един човечец, който продавал сирене на пътя.

Попитали: – Колко струва?

Отговорът бил –  20 лв.!

Адвокатите: –  С ДДС?

Отговорът:  Не, бе със суроватка!

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.