Последни новини
Home / Законът / Вицепремиерът Томислав Дончев: Цачева постъпи мъжки, Цветанов дължи обяснения. На обществото

Вицепремиерът Томислав Дончев: Цачева постъпи мъжки, Цветанов дължи обяснения. На обществото

Defakto.bg

Оставките са както личен акт, така и политически инструмент за възстановяване на доверието. А ако тънката нишка на доверието, което ни свързва с гражданите, се скъса, всичко останало няма значение, обяви вицепремиерът Томислав Дончев по БНР. И даде нелицеприятен – като за управляващ – прочит на ситуацията. Е, от фактите може да се бяга, но не безкрай.

Той коментира скандала с апартаментите на властта и най-вече дадената оставка от правосъдния министър Цецка Цачева и очакванията към зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Междувременно оставка – по искане на Борисов подаде и трети участник в скандала, зам.-министърът на спорта Валя Колева, кумица на Цветанов.

За Цачева и липсващите знаци

„Фактът, че госпожа Цачева е подала оставка не спира всички започнали проверки. Това е лично решение, ако не ставаше дума за дама, щях да кажа, че е мъжка постъпка. Подобни знаци в политиката липсват“, е оценката на вицепремиера.

Томислав Дончев бе категоричен: „Не се е сериозно за такъв скандал да се твърди, че няма политически резонанс или не е проблем. Българинът е много чувствителен към имотното състояние и към поведението на политиците“.

За Цветанов и политическите щети

На въпрос не е ли редно на този фон с оставка да се оттегли и Цветан Цветанов, Дончев обяви: Редно е да проведете този разговор с г-н Цветанов. (Който, както стана известно от собствения му фейсбук профил вчера, е отпътувал на конференция в САЩ). С „не бих могъл да ви отговоря“ ввицепремиерът парира  питанията дали е укоримо поведението на втория човек в ГЕРБ и как би постъпил самият той на негово място.

В същото време Томислав Дончев не спести:  „Редно е г-н Цветанов да даде повече информация, включително по отношение на последния укор – отношения с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, връзка или липса на връзка между едното и другото. Според мен тук основният говорител по темата е редно да бъде той“.

Стигна и по-далеч: „Дори и най-стабилната парламентарна конфигурация не би могла да спаси някой, по отношение на когото доверието е изчерпано, имам предвид правителството. В този смисъл освен за стабилността на парламентарната подкрепа, трябва преимуществено да се мисли и да се удържа доверието. Без доверие, нищо няма смисъл“.

И още: „Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могъл да предизвика и по-неприятен политически резонанс и аз не бягам от темата, нали?“

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.