Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор на Република Турция пристига на официално посещение у нас

Главният прокурор на Република Турция пристига на официално посещение у нас

Defakto.bg

 

“Тероризмът няма религия, етнос и пол. Няма религия, която да допуска провеждането на терористични актове. Трябва да прекъснем финансирането му”. Това заяви през 2016 г. турският главен прокурор Акараджа на среща със Сотир Цацаров.

На 25 март 2019 г. по покана на главния прокурор на Р България – Сотир Цацаров на двудневно официално посещение у нас пристига делегация, водена от главния прокурор на Република Турция Мехмет Акарджа. Визитата е в рамките на подписаното през 2014 г.  Споразумение за сътрудничество между Главната прокуратура към Касационния съд на Република Турция и Прокуратурата на Република България.

До момента са разменени пет визити между главните прокурори на Р България и Р Турция, провеждани са и обучения на прокурори от двете страни, съобщава държавното обвинение.

Тема на разговорите между Мехмет Акарджа и главния прокурор Сотир Цацаров ще бъдат терористичните заплахи, борбата с организираната престъпност и международното сътрудничество по наказателноправни въпроси.

В рамките на посещението са предвидени срещи с министър-председателя  Бойко Борисов, с министъра на вътрешните работи – Младен Маринов и със заместник министър на правосъдието, сочи съобщението на прокуратурата.

По-късно прокуратурата съобщи, че част от темите на разговор между  главните прокурори,  са били противодействието на тероризма и наказателноправни въпроси от взаимен интерес.

Г-н Мехмет Акарджа е Главен прокурор на Върховния апелативен съд от 2015, преди това е бил председател на наказателна колегия на Върховния апелативен съд, в съдебната система на Р Турция е от 1987г, когато встъпва като кандидат съдия.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Петима обвинени след акция срещу иманяри в Пловдивско и София, иззети 1500 старинни монети

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност три лица за участие в организирана престъпна група за …

Вдовицата и детето на починал затворник осъдиха ГДИН за 60 000 лева обезщетение

Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) при Министерството на правосъдието бе осъдена да заплати 60 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.