Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор на Република Турция пристига на официално посещение у нас

Главният прокурор на Република Турция пристига на официално посещение у нас

Defakto.bg

 

„Тероризмът няма религия, етнос и пол. Няма религия, която да допуска провеждането на терористични актове. Трябва да прекъснем финансирането му“. Това заяви през 2016 г. турският главен прокурор Акараджа на среща със Сотир Цацаров.

На 25 март 2019 г. по покана на главния прокурор на Р България – Сотир Цацаров на двудневно официално посещение у нас пристига делегация, водена от главния прокурор на Република Турция Мехмет Акарджа. Визитата е в рамките на подписаното през 2014 г.  Споразумение за сътрудничество между Главната прокуратура към Касационния съд на Република Турция и Прокуратурата на Република България.

До момента са разменени пет визити между главните прокурори на Р България и Р Турция, провеждани са и обучения на прокурори от двете страни, съобщава държавното обвинение.

Тема на разговорите между Мехмет Акарджа и главния прокурор Сотир Цацаров ще бъдат терористичните заплахи, борбата с организираната престъпност и международното сътрудничество по наказателноправни въпроси.

В рамките на посещението са предвидени срещи с министър-председателя  Бойко Борисов, с министъра на вътрешните работи – Младен Маринов и със заместник министър на правосъдието, сочи съобщението на прокуратурата.

По-късно прокуратурата съобщи, че част от темите на разговор между  главните прокурори,  са били противодействието на тероризма и наказателноправни въпроси от взаимен интерес.

Г-н Мехмет Акарджа е Главен прокурор на Върховния апелативен съд от 2015, преди това е бил председател на наказателна колегия на Върховния апелативен съд, в съдебната система на Р Турция е от 1987г, когато встъпва като кандидат съдия.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев: Щом ми искат оставката, значи си върша работата

„Прокуратурата ще се старае България да е правова държава, а не Древния Рим за шепа …

За лоши условия в затворите по три жалби пред ЕСПЧ, правителството се съгласи да изплати общо 45 800 евро

Решения по допустимост на Европейския съд по 14 български жалби В края на миналата седмица …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.