Последни новини
Home / Законът / За второ четене: Нов бонус-повишение за главния съдебен инспектор искат Кирилов и Ревизоро

За второ четене: Нов бонус-повишение за главния съдебен инспектор искат Кирилов и Ревизоро

Defakto.bg

Депутатите отново няма да изчакат становището на ВСС

Една от най-спорните и коментирани поредни поправки в Закона за съдебната власт – за главния съдебен инспектор, обраства с нова екстра.

Тя е особено интересна на фона на нароилите се предположения, че сегашният главен инспектор Теодора Точкова ще напусне поста предсрочно (мандатът й изтича през април 2020 г.) и законовите поправки осигуряват бъдещето на нейния наследник. Бившият правосъден министър Христо Иванов дори огласи името му – за поста вероятно готвят Сотир Цацаров (времето му като главен прокурор свършва през януари догодина).

И какво се случва на полето на законотворчеството? Предлага се пореден бонус, този път за напускащия поста в Инспектората, който очевидно също трябва да бъде поощрен за тази стъпка.

Конкретно. След като на първо четене без коментари мнозинството в НС гласува при предсрочно прекратяване на мандата на главния инспектор или на някой от инспекторите, избраният на негово място да кара изцяло нов мандат (5 г. или 4 г.), а не да довършва този на предшественика, сега Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Емил Димитров-Ревизоро (Обединени патриоти) поднасят поредна изненада. Предложено от двамата допълнение към собствения им проект гласи:

При изтичане на мандата или предсрочното му прекратяване, главният инспектор и инспекторите, подали молба до съответната колегия на ВСС, могат да бъдат възстановени на длъжност, с една степен по-висока от заеманата преди избора„. (Чл. 50, ал.1 ЗСВ).

И само ако тази молба за повишение не бъде уважена, съответният главен инспектор или редови член на Инспектората да бъдат възстановени на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, искат управляващине.

Възможността за автоматично повишение с една степен вече бе „пробвана“ при изтичането на мандата на предния ВСС, но, в крайна сметка, тогава парламентът се отказа от този бонус за кадровиците след активна съпротива на професионалната общност. Като изцяло зачертаваща принципа за последователното и предвидимо кариерно израстване на магистратите.

Сега бонусът се пробутва отново. В мотивите си Ревизоро и Кирилов заявяват, че правят предложението заради нарасналите изисквания към Инспектората, който проверява имотите, конфликта на интереси, почтеността и независимостта на магистратите, а вече отговаря и за правомерното използване на личните данни. На този фон трябвало да се даде възможност за главен инспектор и инспектори да се избират магистрати с доказано високи професионални и нравствени качества, а за да се гарантира това, било нужно тези хора да имат и перспектива за кариерно развитие. Като новата възможност щяла да им даде мотивация! Интересно, как тогава да се мотивират не излизащите от системата съдии, прокурори и следователи, които също трябва да са доказано морални и професионалисти.

За второ четене шефът на правната комисия и депутатът Димитров предлагат също корекция и на друг внесен от тях текст – записват, че решенията на тричленния състав на ВАС, пред който се оспорват решенията на ВСС, са окончателни, с изключения на решенията за приемане на подзаконови нормативни актове и на дисциплинарните наказания. Новото тук след първото четене е, че на касационно обжалване пред ВАС ще подлежат и подзаконовите нормативни актове, приемани от съдебния съвет. На депутатите от мнозинството явно все пак им е било подсказано, че в правотата държава си има правила и граници, включително за разтоварването на един върховен съд.

Предложение е направил и Хамид Хамид (ДПС). Той иска в закона да се запише, че когато окръжният съд гледа дела на втора инстанция в тричленен състав, само един от членовете на състава може да е младши съдия, като се заличи същото ограничение за командирован съдия (чл. 83, ал. 2 ЗСВ). Мотиви не се изтъкват.

По законопроекта са постъпили само две становища, и двете отрицателни – на Съюза на съдиите и на Института за пазарна икономика.

От прегледа на страницата на парламента става ясно също, че и за второ четене депутатите няма да изчакат становището на самия ВСС. Кадровиците ще обсъждат становището си на заседание на Пленума на ВСС в четвъртък. А правната комисия е насрочила разглеждането на проекта за второ четене във вторник.

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.