Последни новини
Home / Законът / КНСБ: Позицията на правителството до Съда на ЕС отнема права на българските работници

КНСБ: Позицията на правителството до Съда на ЕС отнема права на българските работници

Defakto.bg
Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ

КНСБ се обяви против приета на последното заседание на правителството позиция, според която незаконно уволнените и  възстановени от съда работници и служители нямат право на платен годишен отпуск за периода на уволнението.   Според синдикалистите тази позиция на правителството заплашва правата на българските работници. Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов обясни, че според Кодекса на труда:  „В самия текст, който урежда отпуска, е казано, че едно лице  – работник или служител – придобива право на платен годишен отпуск, когато е натрупало не по-малко от 8 месеца трудов стаж. Щом имаш трудов стаж, ти се признава правото на отпуск и ти се трупа отпуск – всеки месец по един-два дена, за да стане, в рамките на година, минималната 20-дневна продължителност на платения годишен отпуск„.

От КНСБ настояват казусът да се обсъди в Тристранния съвет, съобщи БНР.

На  20 март т.г. Де факто съобщи,  че  правителство е одобрило от името на България до Съда на ЕС  позиция, която ребром засяга правата и интересите на работниците и служителите.  Позиция е по конкретно дело (  С- 762/18 ) пред Съда на Европейския съюз, образувано по преюдициално запитване на Районен съд – Хасково. Питането се отнася до тълкуване на чл. 7, параграфи 1 и 2 от Директива 2003/88/ЕО относно някои аспекти на организацията на работното време, съобщи правителствения пресцентър.

По този повод, МС предлага  на Съда да изтълкува, че:  Член 7 от Директива 2003/88/ЕО   допуска национално законодателство и/или практика, според които работник, който е бил незаконно уволнен и впоследствие възстановен на работа от съда,  няма право на платен годишен отпуск за времето от датата на уволнението до датата на възстановяването му на работа.  А при  последващо прекратяване на трудовото правоотношение да няма право на финансово обезщетение по параграф 2 на чл. 7 за същия период.

Както Де Факто вече посочи, според чл.  354, (1) от действащия Кодекс на труда, за трудов стаж се признава  времето, през което работникът или служителят е бил без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи – от датата на уволнението до възстановяването му на работа.  Времето, приравнено на трудов  стаж, като този на  неправилното уволнение,  дава право  на годишен отпуск. 

Отнемането на права, които са залегнали от десетилетия в закона и практиката е тих преврат по отношение на правата на рабитници и служители,   доближава границата на абсолютната противоконституционност, коментираха пред Де Факто  експерти  по трудово и осигурително право.

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.