Последни новини
Home / Законът / Михаил Екимджиев: Не е позволено да се вписва данъчна оценка, а да се продава на по – висока цена, измама е!

Михаил Екимджиев: Не е позволено да се вписва данъчна оценка, а да се продава на по – висока цена, измама е!

Defakto.bg

„Господин Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите“, заяви адвокатът

Законът позволява един имот да се продава на данъчна оценка, но законът не позволява да се впише на данъчна оценка, а в същото време да се продаде на по-висока цена. Това е една категорична данъчна измама, която се е превърнала в масов спорт в България и се толерира от хората във властта, защото те най-често се възползват от нея. Това заяви  адвокат Михаил Екимджиев в предаването „120 минути“ по bTV.

Има едно клише, че трябва компетентните органи да приключат проверките и тогава да си правим изводи дали има престъпление. Само в наказателното право обаче има принцип, че всеки е невинен до доказване на противното. В гражданското право вината се предполага, напомни адвокатът. 

„Всеки политик трябва да е наясно, че той поема изключителни отговорности, които са свързани с изключителни ограничения, които той сам трябва да си наложи, ако няма кой друг да му ги наложи. Всеки политик трябва да удържа нагоните, инстинктите, различните манталитетни и ценностни девиации, ако иска да оцелее в политиката“, заяви той без да пести оценакат си, че :  „Господин Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите“.

Става въпрос за очевидно неглижиране на този принцип, на необходимостта водещите политици да вдъхват доверие на гражданите, да са за пример. Защо например ние да спазваме закона, след като ежедневно виждаме хората, които сме избрали, да правят каквото си искат в името на своя частен интерес, коментира юристът.

В случая за морала има тежки пропадания и щети, които могат да бъдат минимизирани само чрез санкции.

Оценката, че Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите, последва спомена, че е преди няколко години председателят на ПГ на ГЕРБ беше замесен и в друг скандал с апартаменти.  „Знаем за скандала преди няколко години за шестте апартамента – за два от тях получихме нелепи обяснения за наивници, това беше фарс. Надявам се този път да не се стигне до фарс, а да бъде нещо по-близо до трагедия за участниците в този нелеп спектакъл”, каза Екимджиев.

Скандалът е толкова тежък, че замесените в него нямат много полезни ходове. Тук съмненията са твърде много. Очаквам Цветанов да си подаде оставката – така би запазил някакъв шанс да се върне в голямата политика и би минимизирал репутационните щети, които за втори път нанася на партията. Това е вътрешен проблем на партията, но мислещите хора трябва да настояват за това, каза още  адвокат Михаил Екимджиев.

До момента само вицепремиерът Томислав Дончев загатна, че вторият човек в ГЕРБ дължи обяснения за имотната си сделка на цена в пъти по-ниска от пазарната й оценка.

Медувременно се разчу, че юридическото острие на ГЕРБ Данаил Кирилов е споделил с приближени партийни съратници, че Цветан Цветанов  няма да  подава оставка като председател на предизборния щаб на управляващата партия.  Партията и парламентарната група застават зад него, казва той.   Нещо повече, че шефът на  правната комисия Данаил Кирилов е качил на страницата си във ФБ призива „Цветанов е невинен“, съобщиха медиите.

Това е актуалното  виждане на управляващите за борба с корупцията и търговия с влияние по повод закупените на  занижени цени луксозни апартаменти и спестени данъци от Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева. И лобистките поправки на закона  в полза на фирмата,  която ги е обслужила.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.