Последни новини
Home / Законът / СГС приключи „фаталното“ дело срещу Каменаров, чака се окончателното решение

СГС приключи „фаталното“ дело срещу Каменаров, чака се окончателното решение

Defakto.bg

Няма шанс да бъде оправдан, разтълкуваха магистрати

На осмото поред насрочено заседание Софийският градски съд приключи делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров.

Константин Каменаров

На първа инстанция, в СРС, той бе признат за виновен, че е шофирал пиян с 1,6 промила алкохол в кръвта и получи условна присъда.

СГС ще произнесе решението си „в срок“, бе обявено днес. Очаква се това да стане в рамките на месец. Отложеното произнасяне зачертава шанса за „обратна“ присъда – в случая оправдателна, категорични са магистрати. Възможностите са да бъде потвърдено решението на СРС или казусът да се върне за ново разглеждане на първата инстанция.

Присъдата на втората инстанция СГС – ако няма връщане – ще е окончателна и ще определи дали Каменаров ще остане на ръководния пост в БНТ или трябва да го напусне предсрочно. Защото Законът за радиото и телевизията забранява на осъдени на лишаване от свобода за умишлени престъпления да са в управата на националните медии.

Както е известно, развоят на процеса в СГС бе драматичен – мина през ред отлагания заради командировки, ангажименти и заболявания на Каменаров (веднъж и на адвоката му Людмил Рангелов), както и през един скандал – заболелият до невъзможност да се яви в съда шеф на националната телевизия се оказа достатъчно здрав да пътува до Брюксел за конференция срещу фалшивите новини. И така мина повече от една година.

Процесът днес стартира с втора поред смяна на съдийския състав – след първоначалната замяна на председателя Атанас Атанасов със съдия Анелия Щерева (а председател стана Руси Алексиев), сега бе сменен младшият съдия – Ива Нешева зае мястото на боледуващата Габриела Лазарова. Въпреки принципа за неизменност на съдийския състав в наказателните дела, който води до рестарт на съдебното дирене при замяна, това не попречи всичко да приключи на едно заседание. (Защото досега имаше единствено възражения от страна на самия Каменаров и защитата му, както и едни обяснения на генералния директор на БНТ за вземането на кръвната му проба).

Днес Каменаров не поиска да даде същите обяснения. Но заяви, че през 2016 г. (когато е случката и кръвна проба установява промилите алкохол), пробата му е била взета в болница „Св.Ана“ от мъж. А адвокатът му Людмил Рангелов цитира Наредба 30 на здравното министерство, разпореждаща тези проби да се вземат от лекар. И настоя да се изиска журналът за кръвните проби от болницата за установяване на извършителя на манипулацията. Съдът отказа – за казуса е без значение кой точно е вземал пробата.

Разпитаната д-р Иванова, според приложените по делото доказателства вземала пробата, обясни, че наредбата вменява в отговорност на лекаря ангажирането с целия процес по обработването, но не и с конкретната кръвна манипулация. Обичайно самата манипулация се извършва от лаборанти (което не се вписва в журнала), но в болницата по онова време не е имало лаборанти мъже, категорична бе лекарката. Тя не помнеше конкретния случай с Каменаров, но потвърди, че записът в журнала и подписът под изследването са нейни.

Генералният директор на БНТ поиска от съда да го признае за невиновен. Адвокат Рангелов – също, повтаряйки известните аргументи, че в онази лятна нощ на 2016 г. клиентът му е пил билка за отслабване, съдържаща алкохол, и се наложило непланирано да се качи зад волана, за да прибере съпругата си.

Прокуратурата пледира да се потвърди присъдата на СРС.

Чакаме решението.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.