Последни новини
Home / Законът / Спрецпрокурорът Робърт Мълър: Не е имало сговор между Тръмп и Русия за изборите през 2016 – а

Спрецпрокурорът Робърт Мълър: Не е имало сговор между Тръмп и Русия за изборите през 2016 – а

Defakto.bg

Американският спецпрокурор  Робърт Мълър  не е открил сговор между американския президент Доналд Тръмп и Русия по време на предизборната кампания през 2016 г., съобщи  правосъдното министерство на САЩ. 

Разследването на Мюлер, което продължи две години, е стигнало още до извода, че щабът на Тръмп не е имал нищо общо с хакерската атака над компютрите на членове на Демократическата партия. Дългоочакваният доклад бе кулминация по тема, която доминираше Вашингтон близо две години.  Oт него става ясно, че е не е имало координация между щаба на Тръмп и Москва в заговор за оказване на помощ за спечелване на изборите.

Мълър трябваше да установи и дали Тръмп се е опитал да възпрепятства правосъдието чрез уволнения, заплахи и критики. Според доклада му събраните доказателства не доказват президентът да е извършил такова престъпление, но и не твърдят, че той не е извършил такова.

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е бил напълно оправдан в разследването за руска намеса в изборите през 2016-а. Той обяви категорично, че резултатите са го оправдали напълно и допълни, че е било „срамота“, че страната е трябвало да се занимава с това разследване.

Но по един от въпросите – дали президентът е правил опити за възпрепятстване на правосъдието не е даден дефинитивен отговор, съобщават медиите.

В първите си коментари пред журналисти Тръмп обяви категорично, че резултатите са го оправдали напълно и допълни, че е било „срамота“, че страната е трябвало да се занимава с това разследване.

Поддръжниците на Тръмп виждат в последните развития победа и по думите на съветника на Белия Дом Келиян Конуей „подарък“ за изборите догодина.

Лидерите на двете камари на американския парламент са получили  основните изводи от окончателния доклад на специалния прокурор Робърт Мюлър за руската намеса в изборите от 2016 г.

Демократите настояват за пълен достъп до разследването. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър и спикерът на Камарата на представителите Нанси Пелоси казват, че в обобщението на разследването, представено от министъра на правосъдието Уилям Бар има повече въпроси, отколкото отговори.

Цялото съдържание на доклада вероятно ще се оповести едва след години, защото в него има свидетелски показания и на хора, които не са били сред заподозрените. От министерството уточниха, че ще вземат решение за публикуването на нова информация от доклада, след като се установи, че това не противоречи на закона.

Работата на специалния прокурор Мълър доведе до повдигане на обвинения срещу 34 души. Сред тях бяха и някои от орбитата на Тръмп, които ще излежават присъда си в затвор.

Според министерството на правосъдието в доклада няма препоръки да се повдигат нови обвинения на вече известните 34 души, сред които 6 бивши съветници и помощници на президента.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.