Последни новини
Home / Законът / В писмо до съда: Алексей Трифонов отрече да е водил разговори с кадровик за кандидатирането му в СГС

В писмо до съда: Алексей Трифонов отрече да е водил разговори с кадровик за кандидатирането му в СГС

Defakto.bg
Алексей Трифонов

Очаквано, новият председател на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов не се яви на делото срещу избора му във ВАС. Но изпрати адвокат, който връчи на Върховния административен съд писмени отговори от Трифонов на поставените въпроси по издигането на неговата кандидатура.

След един отвод, казусът ще се решава от Наталия Марчева, Георги Георгиев и Тодор Тодоров от ВАС. А тяхното решение ще е окончателно.

 

Евгени Георгиев

Основното питане, отправено от обжалвалия избора Евгени Георгиев (номиниран от Общото събрание на СГС, но не предпочетен от кадровиците), бе дали е вярно, че членът на Съдийската колегия на ВСС, отправил предложение към Трифонов и с когото той е бил в един кабинет, е Даниела Марчева. А при отрицателен отговор трябваше да му се задава същият въпрос за всеки от членовете на Съдийската колегия поименно. Питанията, формулирани от адвоката на Евгени Георгиев Александър Кашъмов, бяха допуснати с определение на ВАС по реда на чл. 176, ал.2 от Гражданския процесуален кодекс. Нормата предвижда също, че при неявяване на страната без основателна причина съдът може да приеме за доказани обстоятелствата, за които той не е дал отговор или е давал уклончиви и неясни обяснения.

Че е имал предварителни разговори за кандидатирането му за председател на СГС Алексей Трифонов бе обявил и по време на изслушването му от Съдийската колегия на ВСС на 27 ноември м.г., когато бе и избран на поста. Тогава бе пояснил, че става дума за колега, с когото са били в един кабинет, а в момента е действащ член на съдебния съвет. Но не назова имена.

Изпратеният днес от него писмен отговор, с нотариална заверка, обаче гласи:

Не съм получавал предложение в смисъл на „покана“ да се кандидатирамза председател на СГС от лице, което да е било към този момент действащ член на Съдийската колегия на ВСС.

Непосредствено след депозирането на оставката на колегата Калоян Топалов, съм обсъждал идеята с колеги съдии да се кандидатирам за заемания от него до този момент пост, но решението за последното бе дълго обмисляно от мен, свидетелство за което е и че не съм участвал в първата процедура за избор на председател на СГС„.

Това не са отговори на поставените от нас и допуснати от съда въпроси, категоричен бе адвокат Кашъмов. Оспори писмената форма като недопустима в случая, тъй като не дава възможност за непосредствени впечатления и констатиране на уклончивост у отговарящия. И призова съда да приеме, че тъй като Алексей Трифонов не се явява, а и не отговаря на конкретните въпроси,  разговори с него за кандидатирането му е водила именно Даниела Марчева от ВСС.

Върховният административен съд остави искането без коментар. Прие обаче като доказателство писменото изложение на Алексей Трифонов и отложи делото за 23 април. Дотогава Евгени Георгиев и адвокатът му Александър Кашъмов трябва да се запознаят с новите доказателства, представени от ВСС. Сред тях са и 10 броя имотни декларации на самия съдия Георгиев като  „имащи отношение към искането на отвод на члена на ВСС Боян Новански“. (Отводът бе поискан от Георгиев преди изслушването на двамата кандидати заради предубеденост на Новански към него и отказан от кадровика).

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.