Последни новини
Home / Законът / И Десислава Ахладова, и.ф. правосъден министър се обяснява за апартамент

И Десислава Ахладова, и.ф. правосъден министър се обяснява за апартамент

Defakto.bg
Десислава Ахладова

Ден след като заместникът на Цецка Цачева Десислава Ахладова временно пое поста правосъден министър, също й се наложи да се обяснява за апартамента си.

След вчерашното съобщение за поетите функции на  министър на правосъдието от бившата съдийка Десислава Ахладова,  мигом се появи новината, че  тя е е закупила през 2007 г., като зам.-шеф на Районен съд Перник, имот в София два пъти по-евтино от пазарните цени. Инфомацията съобщи вчера  сайтът „Биволъ“.  Ахладова е купила апартамент от 82.300 кв.м. в ж-к „Свобода“ за сумата от 56 583 лева, посочи сайтът. И публикува справка от Агенцията по вписванията, доказваща изгодната имотна сделка на Десислава Ахладова.

По този повод в официално съобщение до медиите от Министерството на правосъдието днес заявяват:

„Във връзка с медийни публикации относно придобит недвижим имот от временно изпълняващия длъжността министър на правосъдието Десислава Ахладова ви уведомяваме, че изнесената информация е подвеждаща и некоректна.

Десислава Ахладова е сключила през 2006 г. предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот с фирмата СИСТЕМА ЕООД за построяване на апартамент от 82.30 кв.м. в столичния кв. „Свобода”, според който заплащането се извършва на части, съобразно етапите на строителството.

За осигуряване на сумата по договора г-жа Ахладова е сключила ипотечен кредит с банка ОББ за срок от 25 години с краен падеж 2031 г. Част от сумата по договора е платена от банката с нотариален акт за учредяване на договорна ипотека върху правото на строеж и договор за предоставяне на кредит за ремонт и строителство, а остатъкът с нотариален акт от 4 април 2007 г. за покупко-продажба на недвижим имот, изграден в груб строеж, отново с ипотечен кредит от същата банка.

Цената, посочена в двата нотариални акта, е по-висока от сумите, срещу които са придобити жилища със същата квадратура в 8-етежната сграда. Тя надвишава неколкократно данъчната оценка на имота и е релевантна на средните пазарни цени за жилищата, придобити на фаза строителство, в този район на София към 2007 г.“

В скандала, тръгнал от най-голямото жилище, снабдено и с директен асансьор в престижния квартал „Изток“ -това на Цветан Цветанов и довел дотук до оставките на Цецка Цачева и на зам.-министъра на спорта Валя Колева, кумица на Цветанов, вече влязоха и имената на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, члена на ВСС Гергана Мутафова, както и на зам.-енергийния министър Красимир Първанов, на бившия шеф на КРС Веселин Божков. Едниственото име, което не е свързано  с изпълнителната власт и възможности за спекулации  с влияние,  е това на  Елизавета Панова, съпруга на Лозан Панов

По късно стана ясно, че  заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов е подал  оставка. Съобщението е на пресцентъра нна Министерството на енергетиката.

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.