Последни новини
Home / Законът / И Десислава Ахладова, и.ф. правосъден министър се обяснява за апартамент

И Десислава Ахладова, и.ф. правосъден министър се обяснява за апартамент

Defakto.bg
Десислава Ахладова

Ден след като заместникът на Цецка Цачева Десислава Ахладова временно пое поста правосъден министър, също й се наложи да се обяснява за апартамента си.

След вчерашното съобщение за поетите функции на  министър на правосъдието от бившата съдийка Десислава Ахладова,  мигом се появи новината, че  тя е е закупила през 2007 г., като зам.-шеф на Районен съд Перник, имот в София два пъти по-евтино от пазарните цени. Инфомацията съобщи вчера  сайтът „Биволъ“.  Ахладова е купила апартамент от 82.300 кв.м. в ж-к „Свобода“ за сумата от 56 583 лева, посочи сайтът. И публикува справка от Агенцията по вписванията, доказваща изгодната имотна сделка на Десислава Ахладова.

По този повод в официално съобщение до медиите от Министерството на правосъдието днес заявяват:

„Във връзка с медийни публикации относно придобит недвижим имот от временно изпълняващия длъжността министър на правосъдието Десислава Ахладова ви уведомяваме, че изнесената информация е подвеждаща и некоректна.

Десислава Ахладова е сключила през 2006 г. предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот с фирмата СИСТЕМА ЕООД за построяване на апартамент от 82.30 кв.м. в столичния кв. „Свобода”, според който заплащането се извършва на части, съобразно етапите на строителството.

За осигуряване на сумата по договора г-жа Ахладова е сключила ипотечен кредит с банка ОББ за срок от 25 години с краен падеж 2031 г. Част от сумата по договора е платена от банката с нотариален акт за учредяване на договорна ипотека върху правото на строеж и договор за предоставяне на кредит за ремонт и строителство, а остатъкът с нотариален акт от 4 април 2007 г. за покупко-продажба на недвижим имот, изграден в груб строеж, отново с ипотечен кредит от същата банка.

Цената, посочена в двата нотариални акта, е по-висока от сумите, срещу които са придобити жилища със същата квадратура в 8-етежната сграда. Тя надвишава неколкократно данъчната оценка на имота и е релевантна на средните пазарни цени за жилищата, придобити на фаза строителство, в този район на София към 2007 г.“

В скандала, тръгнал от най-голямото жилище, снабдено и с директен асансьор в престижния квартал „Изток“ -това на Цветан Цветанов и довел дотук до оставките на Цецка Цачева и на зам.-министъра на спорта Валя Колева, кумица на Цветанов, вече влязоха и имената на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, члена на ВСС Гергана Мутафова, както и на зам.-енергийния министър Красимир Първанов, на бившия шеф на КРС Веселин Божков. Едниственото име, което не е свързано  с изпълнителната власт и възможности за спекулации  с влияние,  е това на  Елизавета Панова, съпруга на Лозан Панов

По късно стана ясно, че  заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов е подал  оставка. Съобщението е на пресцентъра нна Министерството на енергетиката.

 

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.