Последни новини
Home / Законът / Обещание: Общинските съветници няма да бъдат вадени от битката с корупцията

Обещание: Общинските съветници няма да бъдат вадени от битката с корупцията

Defakto.bg

Данаил Кирилов и Хамид Хамид обещаха да оттеглят предложението си за второ четене

След „общо събрание“ на вносителите на промените в антикорупционния закон, е взето решение общинските съветници да не бъдат вадени от него. Това обяви единият от двамата вносители на поправките в ЗПКОНПИ Хамид Хамид (ДПС). И се ангажира промяната, зачертаваща общинарите от обхвата на закона, да бъде оттеглена за второ четене.

Вторият вносител – Данаил Кирилов (ГЕРБ), потвърди ангажимента. Двамата обаче спряха дотук. В крайна сметка правната комисия единодушно гласува за първо четене проекта на Кирилов и Хамид.

Той бе внесен още през декември миналата година и възбуди духовете освен с отпадането на общинските съветници от битката с корупцията, така и с ред други нововъведения. А днес Хамид обясни, че гласуването на проекта било отложено, за да можели повече организации и институции да изразят становища. И те са изразили, като повечето сочат и негативи в измененията, включително главният прокурор Сотир Цацаров. Той е категорино против отпадането на общинарите от антикорупционния закон. Но този проблем изглежда решен – според обещанията на вносителите.

Другите поправки обаче също са спорни.

Сред тях са органите на антикорупционната комисия да призовават граждани в служебните помешения, като редът за това се урежда с правилник. Като се допуска и принудително довеждане, включително през нощта, ако „не търпи отлагане“. При изпълнение на служебните задължения служители на КПКОНПИ да използват „защитни средства“, гарантиращи им и анонимност. Да не тече законова давност след започване на проверката на КПКОНПИ. Срокът за предявяване на иск за конфискация да се увеличи от 3 на 6 месеца.  При „прекомерно възнаграждение на адвокат“ в производството за отнемане на имущество, „без оглед на фактическата и правна сложност“, съдът да намалява хонорара, но не по-малко от минимума в тарифата на адвокатите. Предлага се също от закона да отпадне текстът, че ако важен документ се окаже загубен или унищожен, от това да не се правят изводи във вреда на ответника.

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев бе категоричен – законът има нужда от прецизиране. Но е важно и всички „да останат спокойни“ и да не се твърди, че на комисията се давали извънредни правомощия.

Християн Митев (Обединени патриоти) предложи между първо и второ четене да се направи работна група по закона за изчистване на спорните моменти и предложи да се преосмислят текстовете с принудителното довеждане.

Засега обаче всичко това са намерения. А тази седмица явно в пленарна зала проектът, какъвто е, ще бъде одобрен на първо четене.

По антикорупционния закон имаше и отделно предложение на Хамид Хамид, което на практика позволяваше имотната проверка на КПКОНПИ да трае и до три години. То в оммента не се обсъжда, в изчакване на тълкуватеното решение на ВКС за характера на сроковете за проверката на КПКОНПИ – дали са задължителни или пожелателни.

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.