Последни новини
Home / Законът / Прокурорският свидетел Бисер Лазов си спомня само един политик, навъртал се около КТБ – Иван Костов

Прокурорският свидетел Бисер Лазов си спомня само един политик, навъртал се около КТБ – Иван Костов

Defakto.bg

 

В няколкочасово изявление пред съда  бившата дясна ръка на банкера Цветан Василев, Бисер Лазов, сега главен прокурорски свидетел, си спомни едно  единствено име на политик, който е контактувал с шефа му и банката.  Това е  бившият премиер Иван Костов.

Лазов  е бивш счетоводител на Цветан Василев и фирмата му Фина С  и си  спомня кариерата му – от служител в Централна кооперативна банка в средата на 1990-те до мегабанкер на „Банката на годината“. От думите му става ясно, че при старта „Фирмата“ – както нарича дружества около Василев, били едва 4-5, а към юни, 2014 г. – над 150.  С фотографска точност той изрежда  поименно имената   имена – включително на шофьори, охранители и секретарки, които в целия 20-годишен период са се движили в блок с шефа, които са поставяни по негово усмотрение в различни дружества, в които „той имал интереси“, сочи КлубZ.

Разказва колко много е уважавал  Василев,  споделял бизнес вижданията му,   мечтал с него и се е учил от него и така до  раздялата им  – 20 юни 2014 г.   Дотогава задълженията му  били да подготви счетоводната книга на фирмата, където се отразявало какви пари влизали, какви пари излизали.  Лазов си спомня, че  отивал  във фирмата през 98-а година и виждал как всеки ден на адреса, на който се помещавала тя,  влизали коли с милиони.

След като Василев през 2000 г. влиза в КТБ, поканен от 11-те собственици на офшорни фирми, той заявява пред Лазов, че трябва да се търсят политически протекции, за да може да оцелее една малка банка.  Лазов разказва как  Иван Костов е идвал в офиса на  Цветан Василев,  а Василев е контактувал и с дъщерята на Иван Костов – Мина. Лазов дори бил пращан на срещи с нея, за да уговарят общи имоти, които фирмата е наемала.

„Когато съм ходил в КТБ – вече на „Гарибалди“, а аз ходех почти всекидневно, съм виждал и г-н Иван Костов да отива в неговия кабинет, да се срещат. При тези наши срещи впоследствие Василев ми е казвал, че отношенията (явно на двамата с Костов, б.р.) са от онзи период, когато беше за банката началният.“

Свидетелят си спомнил как  веднъж по обед Василев му казал до отиде в сграда в локалното на бул. Цар Борис III.

„Той ме заведе в една административна сграда, където дойде и Мина… дъщерята на Иван Костов“. Разгледали сградата и Василев се ангажирал дружества от неговата фирма да напълнят като наематели сградата. На тази среща той се разпореди аз да комуникирам с Мина Костова… Тези взимоотношения продължиха, докато офисите на Василев – на всички негови дружества, отидоха на Цар Борис III № 159. Т.е – до февруари 2013 г.  След няколко месеца Цветан Василев му разпоредил да се види лично с Иван Костов и с дъщеря му Мина  и да им  осигури месечно плащане по 25 000 лв.“

Любопитно е, че в експозето на прокурорския  свидетел отсъстват имена на  лица от рода на Ахмед Доган, Делян Пеевски, Николай Бареков или каквито и да било други политици.

Показанията на Бисер Лазов са основата на прокурорска теза срещу съдения задочно Цветан Василев, описана в многостраничния обвинителен акт, наречен от авторите си  „Общ поглед върху „Модела КТБ““.

Достоверността на показанията на Лазов е обект на задочен спор между страните от началото на процеса. Адвокати го обвиняват, че атакува Цветан Василев, за да опази себе си от наказателна отговорност, от прокуратурата пък твърдят, че хора на Василев се опитвали да профилактират Лазов, за да оттегли показанията си.

Освен Цветан Василев, който от началото на разследването е в Сърбия, подсъдими за източването на над 2,5 млрд. лева са общо 17 души. Защитават ги близо 40 упълномощени и резервни адвокати.

Разпитите продължават и утре.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.