Последни новини
Home / Законът / Финал! Парламентът окончателно уреди главния съдебен инспектор с бонус-повишение след мандата

Финал! Парламентът окончателно уреди главния съдебен инспектор с бонус-повишение след мандата

Defakto.bg

Въпреки че вчера, най-вече с гласове на ГЕРБ, правната комисия отхвърли „големия“ бонус за главния съдебен инспектор и редовите инспектори, днес с голямо мнозинство парламентът им уреди повишения след приключването на мандатите.

Със 72 „за“, 3 „против“ и 5 „въздържали се“ за депутатите окончателно записаха в съдебния закон (чл. 50), че главният инспектор и инспекторите, които са били магистрати, могат да бъдат възстановявани от съответната колегия на ВСС на длъжност, с една степен по-висока от заеманата преди избора. И само ако молбата за повишение не бъде удовлетворена, то тогава възстановяването е на заеманата длъжност или на равна по степен в органите на съдебната власт.

Предложението бе на Данаил Кирилов (ГЕРБ) и на Емил Димитров-Ревизоро (Обединени патриоти), изникнало за второто четене на поредните поправки в Закона за съдебната власт. А екстрата – поне засега – се дава само на Инспектората. Дори и членовете на ВСС – герои на повечето подобни поправки – след изтичането на мандата им могат да си изберат длъжност, но само равна по степен на заеманата преди. Впрочем, нищо чудно в скоро време да има поправка-бонус и за тях.

Вчера на правна комисия съдия Галина Тонева от ВКС бе категорична: промените съвсем легално отварят вратите за „мотивиране“ за ранно напускане на главния инспектор, така че всяко мнозинство да си ги избира. И припомни на депутатите, че въпросната екстра в ЗСВ се предлага за трети път, като веднъж е отхвърлена след вето на президента Росен Плевнелиев.

А публичното обяснение за внезапната законотворческа активност по темата (при положение, че в правосъдното министерство има работна група за по-обхватни изменения в ЗСВ) е, че управляващите се опитват да мотивират главнrя инспектор Теодора Точкова да напусне предсрочно, за да изберат на нейно място Сотир Цацаров.

В пленарна зала днес съвносителят, шеф на правната комисия Данаил Кирилов обяви:  „Това е справедливо решение. Има случаи, в които инспекторите биха могли да бъдат поставени, ако не в зависимост, то в позиция да съобразяват контролните си правомощия. Например, ако инспекторът е бил окръжен съдия или окръжен прокурор, но извършва проверки в по-горните звена на съдебната система. Той си дава сметка, че връщайки се обратно, ще бъде в субординационна връзка с този, когото е проверявал. Ще бъде злепоставян и няма как да бъде безпристрастен. Това за нас е справедлива компенсация за времето, през което е изпълнявана добросъвестно контролна дейност в полза на правосъдната система“.

Със 73 „за“ депутатите приеха на второ четене и поправката, според която при предсрочно прекратяване на мандата на главния инспектор (той е 5 г.) или на инспекторите (4 г.), техните приемници не довършват мандатите им, а започват нови.

Нататък без дебати пленарната зала гласува и останалите предлагани изменения, въвеждащи едноинстанционни производства във ВАС по жалби срещу всички решения на съдебния съвет, с изключение на дисиплинарните и на решенията за приемане на подзаконови нормативни актове. От съставите на конкурсните комисии се изваждат членовете на комисиите КАК към двете колегии на ВСС и в тях ще влизат по четирима действащи съдии, прокурори или следователи и по един хабилитиран учен по правни науки. На колегиите на ВСС се дава възможност, при приети възражения на магистрати срещу комплексната оценка по атестиране, сами да приемат нова оценка.

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.