Последни новини
Home / Законът / Петър Курумбашев: Днес гласуване в Европарламента по пакета „Мобилност“ няма да има

Петър Курумбашев: Днес гласуване в Европарламента по пакета „Мобилност“ няма да има

Defakto.bg

Гласуване в Европейския парламент по пакета а „Мобилност“ в сряда няма да има, връща се в транспортната комисия. Това съобщи  БНР, като се позова на  евродепута  Петър Курумбашев. По-късно председателят на Европейския парламент Антонио Таяни потвръди, че гласуването се отлага за 1 април.

По думите на Курумбашев, днес дебат ще има, без обаче да е последван от гласуване:

„Вестта стана известна малко преди полунощ. Изведнъж цялата листа за гласуване изчезна от страницата на ЕП. Също така изчезнаха от дневния ред и трите досиета, които бяха за прочутия пакет за мобилност. Това е възможно, след като Антонио Таяни е взел своето решение по чл. 175 от правилника на парламента, че председателят на парламента има право, когато има постъпили над 50 изменения, след консултации с председателя на водещата комисия, в случая транспортната, да върне за ново разглеждане досиетата във водещата комисия. Сега очевидно има повече от 50 изменения. Нашите екипи и колегите от други държави се оказа, че сме подготвили над 1600 изменения, които успяхме да внесем до петък. Той се е възползвал от това свое право да ги прати обратно за разглеждане в транспортната комисия“, обяснява Курумбашев в предаването „Преди всички“.

„Снощи българските евродепутати, без Николай Бареков, са изпратили писмо до Таяни, в което подчертават, че се правят редица процедурни нарушения“, посочи Курумбашев. Той уточнява, че текстовете не са били предоставени на всички езици, а освен това всичките 1600 изменения са били събрани в пет блока за гласуване.  Евродепутатът посочи, че днес е трябвало да направят и второ гласуване преди началото на дебатите /искане по недопустимост/. Според него Таяни ще бъде атакуван заради решението си.

Петър Курумбашев посочи, че Теоретично е възможно да се направи пореден опит за вкарване на пакета за гласуване на последната сесия на ЕП в Страсбург, но пакетът не може да се приеме в рамките на мандата на този парламент, прогнозира Курумбаше.

Засега митингът-протест в София, не се отлага, казва аяви Красимир Лалов от Сдружението на българските превозвачи. Той обаче подчерта, че предстои да обсъдят това развитие на нещата.

Пакетът „Мобилност“ стигна до пленарна зала в понеделник с едва два гласа мнозинство и в отсъствието на трима наши евродепутати.  Превозвачите, както и българските представители в Европейския парламент, смятат, че част от промените в пакета целят ликвидиране на транспортния бизнес не само в България, но и в други държави от Източна Европа. Затова към протеста на българите ще се присъединят и техни колеги от Румъния, Полша, Литва, Словения.

По-късно председателят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че отлага за 1 април гласуването на промените в правилата за дейността на международните превозвачи.

Той потвърди инфорамцията, дадена от Курумбашев, че Европарламентът днес само ще обсъди предложените промени, това съобщи БТА.

About De Fakto

Проверете също

Президентът връчи мандат на Асен Василев, кандидат за премиер на „Продължаваме промяната“

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и …

В Съюза на юристите обсъждат как ефикасно да се усъвършенства конституционния модел на съдебната власт

В залата на Съюза на юристите се проведе публично обсъждане на референти модели на съдебната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.