Последни новини
Home / Законът / Петър Курумбашев: Днес гласуване в Европарламента по пакета “Мобилност” няма да има

Петър Курумбашев: Днес гласуване в Европарламента по пакета “Мобилност” няма да има

Defakto.bg

Гласуване в Европейския парламент по пакета а „Мобилност“ в сряда няма да има, връща се в транспортната комисия. Това съобщи  БНР, като се позова на  евродепута  Петър Курумбашев. По-късно председателят на Европейския парламент Антонио Таяни потвръди, че гласуването се отлага за 1 април.

По думите на Курумбашев, днес дебат ще има, без обаче да е последван от гласуване:

„Вестта стана известна малко преди полунощ. Изведнъж цялата листа за гласуване изчезна от страницата на ЕП. Също така изчезнаха от дневния ред и трите досиета, които бяха за прочутия пакет за мобилност. Това е възможно, след като Антонио Таяни е взел своето решение по чл. 175 от правилника на парламента, че председателят на парламента има право, когато има постъпили над 50 изменения, след консултации с председателя на водещата комисия, в случая транспортната, да върне за ново разглеждане досиетата във водещата комисия. Сега очевидно има повече от 50 изменения. Нашите екипи и колегите от други държави се оказа, че сме подготвили над 1600 изменения, които успяхме да внесем до петък. Той се е възползвал от това свое право да ги прати обратно за разглеждане в транспортната комисия“, обяснява Курумбашев в предаването „Преди всички“.

„Снощи българските евродепутати, без Николай Бареков, са изпратили писмо до Таяни, в което подчертават, че се правят редица процедурни нарушения“, посочи Курумбашев. Той уточнява, че текстовете не са били предоставени на всички езици, а освен това всичките 1600 изменения са били събрани в пет блока за гласуване.  Евродепутатът посочи, че днес е трябвало да направят и второ гласуване преди началото на дебатите /искане по недопустимост/. Според него Таяни ще бъде атакуван заради решението си.

Петър Курумбашев посочи, че Теоретично е възможно да се направи пореден опит за вкарване на пакета за гласуване на последната сесия на ЕП в Страсбург, но пакетът не може да се приеме в рамките на мандата на този парламент, прогнозира Курумбаше.

Засега митингът-протест в София, не се отлага, казва аяви Красимир Лалов от Сдружението на българските превозвачи. Той обаче подчерта, че предстои да обсъдят това развитие на нещата.

Пакетът „Мобилност“ стигна до пленарна зала в понеделник с едва два гласа мнозинство и в отсъствието на трима наши евродепутати.  Превозвачите, както и българските представители в Европейския парламент, смятат, че част от промените в пакета целят ликвидиране на транспортния бизнес не само в България, но и в други държави от Източна Европа. Затова към протеста на българите ще се присъединят и техни колеги от Румъния, Полша, Литва, Словения.

По-късно председателят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че отлага за 1 април гласуването на промените в правилата за дейността на международните превозвачи.

Той потвърди инфорамцията, дадена от Курумбашев, че Европарламентът днес само ще обсъди предложените промени, това съобщи БТА.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.