Последни новини
Home / Законът / “Ремонт на ремонта” върна старите преференции за изборите

“Ремонт на ремонта” върна старите преференции за изборите

Defakto.bg

Парламентът върна стария праг на преференциите с поправки в Изборния кодекс. “Ремонтът на ремонта” се случва  месец след първия и  два месеца преди изборите за Европейски парламент. Занапред  прагът на преференциите за местни и парламентарни избори остава  7%, за изборите за Европейски парламент-  5% . Промените на промените бяха внесени от ГЕРБ, след отлагателното вето на президента и напускането на левицата в знак на несъгласие със законодателната технология на управляващите.

 Отхвърлено бе предложението на Христиан Митев от НФСБ за праг на преференцията на местен вот от 20%.   Мнозинството отхвърли и предложението на ДПС да се сформират изборни секции извън страната, където има дипломатическо или консулско представителство при наличие на не по-малко от 20 избиратели.

 Едно от предложенията на ДПС беше изборни секции да се образуват, ако не по-малко от 40 избиратели са подали заявление, че искат да упражнят правото си на глас, като такива секции за европейските избори да има само в страни от Европейския съюз и да отпадне принципът за уседналост.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза:

“Гражданите, които имат настоящ адрес към датата на съставяне на избирателните списъци в държава, която не е член на Европейския съюз, ще бъдат заличени от избирателните списъци. На какво основание, колеги? Това е в тотално противоречие с Конституцията на Република България”. Няколок път той чете текстове от Конституцията, които сочат, че българските граждани имат равни избирателни права, където и да се намират, но това не хвана „дикиш“. (Не постигна успех, според българския тълковен речник, б.р.)

Отхвърлено беше и предложението предизборната кампания да се води на майчин език с превод на български.

“Когато Народното събрание си позволява да нарушава Конституцията с Изборния кодекс, всички останали въпроси няма какво да ги коментираме и обсъждаме”, заяви по-късно  Карадайъ пред журналисти по повод промените и скандала с евтините апартаменти на властта.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Намаляват броя на командированите магистрати и срока на стажа в европейските институции

Официално Галина Захарова е единствен  кандидат за шеф на ВКС, обяви Боян Магдалинчев в края …

Янаки Стоилов: Решението на КС за гражданството на К.Петков, няма да засегне актовете на служебното правителство

Решението на Конституционния съд, с което назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката беше …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.