Последни новини
Home / Законът / “Ремонт на ремонта” върна старите преференции за изборите

“Ремонт на ремонта” върна старите преференции за изборите

Defakto.bg

Парламентът върна стария праг на преференциите с поправки в Изборния кодекс. “Ремонтът на ремонта” се случва  месец след първия и  два месеца преди изборите за Европейски парламент. Занапред  прагът на преференциите за местни и парламентарни избори остава  7%, за изборите за Европейски парламент-  5% . Промените на промените бяха внесени от ГЕРБ, след отлагателното вето на президента и напускането на левицата в знак на несъгласие със законодателната технология на управляващите.

 Отхвърлено бе предложението на Христиан Митев от НФСБ за праг на преференцията на местен вот от 20%.   Мнозинството отхвърли и предложението на ДПС да се сформират изборни секции извън страната, където има дипломатическо или консулско представителство при наличие на не по-малко от 20 избиратели.

 Едно от предложенията на ДПС беше изборни секции да се образуват, ако не по-малко от 40 избиратели са подали заявление, че искат да упражнят правото си на глас, като такива секции за европейските избори да има само в страни от Европейския съюз и да отпадне принципът за уседналост.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза:

“Гражданите, които имат настоящ адрес към датата на съставяне на избирателните списъци в държава, която не е член на Европейския съюз, ще бъдат заличени от избирателните списъци. На какво основание, колеги? Това е в тотално противоречие с Конституцията на Република България”. Няколок път той чете текстове от Конституцията, които сочат, че българските граждани имат равни избирателни права, където и да се намират, но това не хвана „дикиш“. (Не постигна успех, според българския тълковен речник, б.р.)

Отхвърлено беше и предложението предизборната кампания да се води на майчин език с превод на български.

“Когато Народното събрание си позволява да нарушава Конституцията с Изборния кодекс, всички останали въпроси няма какво да ги коментираме и обсъждаме”, заяви по-късно  Карадайъ пред журналисти по повод промените и скандала с евтините апартаменти на властта.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.