Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ И ДПС предлагат да се удължат мандатите на шефовете на БНТ и БНР (обновена)

ГЕРБ И ДПС предлагат да се удължат мандатите на шефовете на БНТ и БНР (обновена)

Defakto.bg

След като управляващите в сряда разиграха мандатите на членовете съдебния инспекторат и на Главния  съдебен инспектор, стана ясно, че са подхванати и тези на шефовете на големите обществени медии.

Мандатът на  генералните директори на БНР и на БНТ да бъде 5 , а не 3 години – това  предвижда проект за промени в Закона за радиото и телевизията, внесен от депутати от ГЕРБ и ДПС.  Мандатът на Управителните съвети на двете обществени медии също да се  увеличи на 5 години, предлага законопроектът.

Предвижда се законът да влезе в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник, съобщава БНР.

Ако промените бъдат приети, те на практика ще удължат мандатите и на сегашните Константин Каменаров на БНТ и Александър Велев на БНР.

В преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се посочва, че действащите генерални директори запазват правата си до изтичане на вече петгодишните им мандати. В мотивите на вносителите е посочено, че по отношение на страните-членки на Европейския съюз, които се намират в сравним общественополитически, социален и културен етап от развитието си, се прилага режим с петгодишен мандат на управление на обществените медии.

В мотивите е посочено, че това би допринесло за цялостното премахване на голяма част от проблемите, с които се сблъскват БНР и БНТ на всеки три години

Предложението за по-дълги мандати идва на фона на делото за шофиране след употреба на алкохол срещу шефа на БНТ Каменаров.  Наскоро то приключи пред втората инстанция и се очаква до месец  решение. Ако окончателното решение бъде осъдително Каменаров  ще се раздели с поста.

По-късно,  председателят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи, че законопроектът  е оттеглен. Каква е причината – не бе казано.

About De Fakto

Проверете също

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

В Софийския районен съд събират подписи в подкрепа на ВКС за неуспеха на единната информационна система

В най-голямия съд в страната, Софийския районен съд, тече събиране на подписи в подкрепа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.