Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ И ДПС предлагат да се удължат мандатите на шефовете на БНТ и БНР (обновена)

ГЕРБ И ДПС предлагат да се удължат мандатите на шефовете на БНТ и БНР (обновена)

Defakto.bg

След като управляващите в сряда разиграха мандатите на членовете съдебния инспекторат и на Главния  съдебен инспектор, стана ясно, че са подхванати и тези на шефовете на големите обществени медии.

Мандатът на  генералните директори на БНР и на БНТ да бъде 5 , а не 3 години – това  предвижда проект за промени в Закона за радиото и телевизията, внесен от депутати от ГЕРБ и ДПС.  Мандатът на Управителните съвети на двете обществени медии също да се  увеличи на 5 години, предлага законопроектът.

Предвижда се законът да влезе в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник, съобщава БНР.

Ако промените бъдат приети, те на практика ще удължат мандатите и на сегашните Константин Каменаров на БНТ и Александър Велев на БНР.

В преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се посочва, че действащите генерални директори запазват правата си до изтичане на вече петгодишните им мандати. В мотивите на вносителите е посочено, че по отношение на страните-членки на Европейския съюз, които се намират в сравним общественополитически, социален и културен етап от развитието си, се прилага режим с петгодишен мандат на управление на обществените медии.

В мотивите е посочено, че това би допринесло за цялостното премахване на голяма част от проблемите, с които се сблъскват БНР и БНТ на всеки три години

Предложението за по-дълги мандати идва на фона на делото за шофиране след употреба на алкохол срещу шефа на БНТ Каменаров.  Наскоро то приключи пред втората инстанция и се очаква до месец  решение. Ако окончателното решение бъде осъдително Каменаров  ще се раздели с поста.

По-късно,  председателят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи, че законопроектът  е оттеглен. Каква е причината – не бе казано.

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.