Последни новини
Home / Законът / ВСС се отказа да награждава „обективната“ журналистика

ВСС се отказа да награждава „обективната“ журналистика

Defakto.bg

Преценката винаги е субективна, бе водещият мотив, с вариации

С 11 срещу 6 гласа ВСС се отказа да раздава ежегодна награда-грамота за „медия/журналист, най-обективно отразявали работата на Висшия съдебен съвет“.

Решението дойде изненадващо, след кратък дебат. А поводът бе предложение тази година традицията на награждаването да се възобнови – миналата година въпросното отличие за „обективност“ не бе присъждано.

Последната награда, 2017-а – Димитър Узунов и Петьо Блъсков

Грамотата се даваше по решение на ВСС от 2013 г., а нейни носители бяха Агенция „Фокус“, вестник „Стандарт“, БНТ, в. „Труд“ (запомни се връчването й от тогавашния представляващ съвета Димитър Узунов на главния редактор Петьо Блъсков). Единственият, отличен от съвета критичен журналист, бе Силвия Великова от БНР, през 2016 г.

 

Ще премираме едни или ще порицаем други?

Първа наградата да бъде премахната предложи Атанаска Дишева. „За да се прецени дали една медия ни отразява обективно, трябва да правим проверка дали наистина е било така, което ние очевидно няма как да направим. въпросът е дали въобще е оправдано ние да даваме такава оценка, какво всъщност ще направим с нея – ще премираме едни медии или ще порицаем други?!“, категорична бе Дишева. Алтернативно, ако отпадането на наградата не се приеме, тя предложи ВСС да приеме изрични критерии, по които ще определя обективността на оттразяването на собствената му работа.

Най-обективните са най-четените, но всеки е свободен да пише

Сотир Цацаров се присъедини – към настояването да няма вече отличия. Но даде свой прочит на ситуацията. А именно:

„Медиите са различни, едни отразяват работата на ВСС по един начин, други – по друг. Това зависи от вижданията, честността, а и от таланта на журналиста. А идеята за свободата е скрита зад медийната политика и най-вече тази на собственика, който финансира. За мен има един критерий за обективна медия – най-обективна е тази, която има най-много четения, а не най-гласовитата. Не мисля, че можем ние да преценяваме кой ни отразява обективно, това е субективна оценка. Всеки е свободен да пише това, което иска, както и всеки от нас – да чете онова, което ни харесва. Ще перифразирам: ти си това, което четеш, но и това, което пишеш. Нека вече не вземаме решения за награждаване – както за доброто на медиите, така и на нас“.

Последва гласуване. „Против“ премахването на наградата бяха Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова, Йордан Стоев, Даниела Машева, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков.

About De Fakto

Проверете също

Чолаков праща в КС задълженията на адвокатите да докладват дали клиентите им перат мръсни пари

   Изискванията адвокатите да проверяват и докладват дали клиентите им перат мръсни пари отиват в …

За втори път: Валери Симеонов е осъден да плати по 8000 лв. на Антон Хекимян и Венелин Попов за клеветничество

С изказването си в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ през 2020 г. бившият  вицепремиер Валери …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.