Последни новини
Home / Законът / И съдебният съвет в недоумение: Какво наложи „експресните“ поправки в ЗСВ?!

И съдебният съвет в недоумение: Какво наложи „експресните“ поправки в ЗСВ?!

Defakto.bg

В гласуваните вече поправки има недомислици и несъответствия

Ден след окончателното приемане от парламента на експресните поправки в съдебния закон, впечатлили най-вече с бонуса-повишение за главния инспектор и членовете на Инспектората, ВСС излезе със свое становище по проекта.

А то започва с изрично несъгласие към подобен подход за „спешни“ законодателни промени, пренебрегващи предвидения в Закона за нормативните актове ред, а оттам и гаранциите за стабилност и предвидимост на законодателството. Още повече, че в случая нищо не е оправдавало „спешността“.

Както е известно, гласуваните на второ четене вчера промени изненадващо бяха внесени от Данаил Кирилов и Емил Димитров-Ревизоро този месец и станаха факт буквално за петнайсетина дни (първо плюс второ четене с две заседания на правната комисия помежду им). Оттогава първото заседание на пленума на ВСС, на което би могло да се гласува становище на кадровиците, е днес. А в него се обръща внимание, че сериозни промени в ЗСВ отдавна се изготвят от работна група в Министерството на правосъдието – нещо, което бе напомнено и на депутатите от Галина Тонева от ВКС. „Не разбираме какво налагаше подобно бързане“, обобщи днес Цветинка Пашкунова, шеф на правната комисия на съдебния съвет.

Пашкунова обърна внимание и на факта, че са създадени нови текстове, които влизат в противоречие с действащите такива – даде примери с оценките при атестиране и новата възможност наказанието „забележка“ да се налага и от ВСС. В този смисъл становището може да е полезно поне за прецизиране на разпоредбите занапред. Предложението бе то да се изпрати и в парламента, и на работната група в МП.

Даниела Марчева каза, че според нея изпращането в парламента вече е безсмислено, кадровиците можели само да го приемат „за сведение“.

„Ако президентът върне поправките, становището може да бъде и отчетено“, се чу откъм страната в залата, където седи главният прокурор Сотир Цацаров.

Драгомир Кояджиков изненада с изявлението: „Изпращането на НС при вече приет закон е вид демонстрация – вие си правите каквото искате, без да се съобразявате с нас! Не съм съгласен с такава демонстрация“.

Атанаска Дишева опонира: „Не е демонстрация, а изявление за работата, която сме свършили както към НС, така и на колегите, на които го дължим“.

Георги Чолаков подкрепи.

с 15 на 2 гласа бе прието да се изпрати и на НС, и на работната група. Против бяха Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков.

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.