Последни новини
Home / Законът / И съдебният съвет в недоумение: Какво наложи „експресните“ поправки в ЗСВ?!

И съдебният съвет в недоумение: Какво наложи „експресните“ поправки в ЗСВ?!

Defakto.bg

В гласуваните вече поправки има недомислици и несъответствия

Ден след окончателното приемане от парламента на експресните поправки в съдебния закон, впечатлили най-вече с бонуса-повишение за главния инспектор и членовете на Инспектората, ВСС излезе със свое становище по проекта.

А то започва с изрично несъгласие към подобен подход за „спешни“ законодателни промени, пренебрегващи предвидения в Закона за нормативните актове ред, а оттам и гаранциите за стабилност и предвидимост на законодателството. Още повече, че в случая нищо не е оправдавало „спешността“.

Както е известно, гласуваните на второ четене вчера промени изненадващо бяха внесени от Данаил Кирилов и Емил Димитров-Ревизоро този месец и станаха факт буквално за петнайсетина дни (първо плюс второ четене с две заседания на правната комисия помежду им). Оттогава първото заседание на пленума на ВСС, на което би могло да се гласува становище на кадровиците, е днес. А в него се обръща внимание, че сериозни промени в ЗСВ отдавна се изготвят от работна група в Министерството на правосъдието – нещо, което бе напомнено и на депутатите от Галина Тонева от ВКС. „Не разбираме какво налагаше подобно бързане“, обобщи днес Цветинка Пашкунова, шеф на правната комисия на съдебния съвет.

Пашкунова обърна внимание и на факта, че са създадени нови текстове, които влизат в противоречие с действащите такива – даде примери с оценките при атестиране и новата възможност наказанието „забележка“ да се налага и от ВСС. В този смисъл становището може да е полезно поне за прецизиране на разпоредбите занапред. Предложението бе то да се изпрати и в парламента, и на работната група в МП.

Даниела Марчева каза, че според нея изпращането в парламента вече е безсмислено, кадровиците можели само да го приемат „за сведение“.

„Ако президентът върне поправките, становището може да бъде и отчетено“, се чу откъм страната в залата, където седи главният прокурор Сотир Цацаров.

Драгомир Кояджиков изненада с изявлението: „Изпращането на НС при вече приет закон е вид демонстрация – вие си правите каквото искате, без да се съобразявате с нас! Не съм съгласен с такава демонстрация“.

Атанаска Дишева опонира: „Не е демонстрация, а изявление за работата, която сме свършили както към НС, така и на колегите, на които го дължим“.

Георги Чолаков подкрепи.

с 15 на 2 гласа бе прието да се изпрати и на НС, и на работната група. Против бяха Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.