Последни новини
Home / Законът / Цацаров разпореди проверка на ПП „ДОСТ“ , може да се стигне и до разпускане на партията

Цацаров разпореди проверка на ПП „ДОСТ“ , може да се стигне и до разпускане на партията

Defakto.bg

По разпореждане на главния прокурор започва проверка за съотвестиве на дейността на ПП “ ДОСТ“ с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии , съобщава  държавното обвинение.  При несъотвествия  с правовия ред, ще се поиска и обявяване на нейната противоконституционност  от Конституциония съд и  разпускане от Софийски градски съд.

И още: На 26.03.2019 г. е публикувана декларация на Политическа партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ /ПП ДОСТ/ за организиране и провеждане на „Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство“.

С оглед съдържанието на декларацията и отправените в нея искания, както и по повод на публични изявления в тази насока на председателя на партията, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка от Върховната касационна прокуратура.

Предмет на проверката е съответствието на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии и така евентуалното наличие на предпоставките по чл. 149 ал. 1 т. 5 от Конституцията /искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на политическа партия/  или по чл. 40 ал. 1 т. 1 и т. 2 от Закона за политическите партии /иск до Софийски градски съд за разпускане на политическа партия/.

Във вторник лидерът на ДОСТ  Лютфи Местан заяви, че България е благословена да има малцинство като турското и поиска то да получи статут на национално  малцинство.  „Повече няма да плащам данък за историческите комплекси на никого“, заяви лидерът на ДОСТ пред  Би Ти Ви.

Местан акцентира, че в декларацията на ДОСТ са заложени три важни принципа – единството, неделимостта и териториалната цялост на България. „Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2 хил. българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена“, каза той.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.