Последни новини
Home / Законът / Цацаров разпореди проверка на ПП „ДОСТ“ , може да се стигне и до разпускане на партията

Цацаров разпореди проверка на ПП „ДОСТ“ , може да се стигне и до разпускане на партията

Defakto.bg

По разпореждане на главния прокурор започва проверка за съотвестиве на дейността на ПП “ ДОСТ“ с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии , съобщава  държавното обвинение.  При несъотвествия  с правовия ред, ще се поиска и обявяване на нейната противоконституционност  от Конституциония съд и  разпускане от Софийски градски съд.

И още: На 26.03.2019 г. е публикувана декларация на Политическа партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ /ПП ДОСТ/ за организиране и провеждане на „Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство“.

С оглед съдържанието на декларацията и отправените в нея искания, както и по повод на публични изявления в тази насока на председателя на партията, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка от Върховната касационна прокуратура.

Предмет на проверката е съответствието на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии и така евентуалното наличие на предпоставките по чл. 149 ал. 1 т. 5 от Конституцията /искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на политическа партия/  или по чл. 40 ал. 1 т. 1 и т. 2 от Закона за политическите партии /иск до Софийски градски съд за разпускане на политическа партия/.

Във вторник лидерът на ДОСТ  Лютфи Местан заяви, че България е благословена да има малцинство като турското и поиска то да получи статут на национално  малцинство.  „Повече няма да плащам данък за историческите комплекси на никого“, заяви лидерът на ДОСТ пред  Би Ти Ви.

Местан акцентира, че в декларацията на ДОСТ са заложени три важни принципа – единството, неделимостта и териториалната цялост на България. „Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2 хил. българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена“, каза той.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.