Последни новини
Home / Законът / Административен съд София-област отчете 2018 и започна новите дела за 2019-та

Административен съд София-област отчете 2018 и започна новите дела за 2019-та

Defakto.bg

 

Председателят на съда Мария Попова

Административен съд София-област(АССО) направи своя годишен отчет за свършеното през 2018-та година и очертаващите се тенденции от първите месеци на 2019-та година. Председателят на съда Мария Попова акцентира, че съдиите строго спазват месечния срок за изготвяне на съдебни актове.  През 2018 година продължава да расте броят на делата, като средно за месец те са били 110. Според статистиката общият брой на делата за разглеждане през 2018 г. е бил с 240 бр. повече от тези през 2017 г. като 2018 са разгледани 1379 дела. Броят на решените по същество дела (административни и касационни) в Административен съд – София-област е 1058 бр. дела.

Съдиите са били осем, от юли месец са станали 9, а в края на годината са 11.

 

Съдия Попова напомни проблема с липса на сграден фонд, който се задълбочава в следствие на промените, настъпили в законодателството в края на 2018 г., свързани с обжалването на решенията на КЗК. Делата свързани с търговска тайна съдържат голям брой доказателствен материал и поради спецификата на тяхното съхранение възниква спешна нужда от допълнителни помещения.

През отчетния период председателят на Административен съд – София-област е провел многократни разговори по въпроса, касаещ материално-сградната обезпеченост на съда. Целта е откриване на оптимален вариант за настаняване на администрацията в сграда подходяща, както за нуждите на съда, така и адаптирана с потребностите на гражданите от региона, които са основни страни по делата.

Председателят на ВАС Георги Чолаков

Нуждата от допълнителни помещения за оптимална работа на съда беше очертана в изказването на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Той каза, че ще положи усилия за разрешаване на въпроса до края на годината за да стане ясно къде ще правораздават съдиите от Административен съд София област.

Съдия Ваня Анчева

Съдия Чолаков, подчерта във връзка с новите дела които ще разглежда АССО ще трябва и допълнително обучение на съдиите по материята, която до сега е била във Върховния съд. Председателят на ВАС похвали активността на Софийската окръжна прокуратура, която атакува редица от подзаконовите актове на общинските съвети.

Според председателя на Седмо отделение на ВАС съдия Ваня Анчева, делата които доскоро беше разглеждани от съдиите на Седмо отделение на ВАС, се отличават със съществена фактическа и правна сложност. Защото се касае за актове на КФН, КРС и СЕМ.

Съдиите от Върховния съд ще помагат на колегите си от АССО обяви съдия Анчева.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.