По-късно днес Европейската комисия е призовала  Румъния да осигури „честно участие“ в процедурата за избор на главен прокурор на ЕС.  Говорител на институцията е коментирал  темата на фона на новината за наложените ограничения на румънския кандидат Лаура Кьовеши да напуска родината си.  ЕК следи последните развития много внимателно, казва той. Важно е всички кандидати за европейски главен прокурор да получат честно отношение, затова призоваваме румънските власти изцяло да спазват принципа на честно сътрудничество по тази процедура на подбор.  Всички кандидати трябва да могат да участват във всички етапи от процеса безпрепятствено, заявява  говорителят.  Той е отбелязал ,  че в докладите по механизма за сътрудничество и проверка ЕК е изразявала дълбока тревога за независимостта на румънската съдебна система.  Имаме средствата за намеса, когато му дойде времето, добави той по повод възможностите, залегнали в механизма за наблюдение.

Вчера  зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс е разговарял с румънския премиер Виорика Дънчила по телефона.  Говорителят отбелязва, че обвиненията срещу Тимерманс, повдигнати от румънската прокуратура, са били оттеглени „заради липса на доказателства“.  По неговите думи всички описани събития не пречат на работата на румънското председателство на Съвета на ЕС, което дори успява да отбележи рекордни постижения в успешното приключване на множество междуинституционални преговори.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни е заявил, че ЕП продължава да подкрепя кандидатурата на Кьовеши за поста европейски главен прокурор, съобщава информационният сайт Зиаре.

„Разтревожен съм от новината, че Лаура Кодруца Кьовеши е поставена под съдебен контрол. Европейският парламент продължава да я подкрепя за поста европейски главен прокурор. Ще обсъдим ситуацията на среща с лидерите на групи в ЕП следващата сряда“, написа в Туитър Антонио Таяни.