Последни новини
Home / Законът / След оставката на Цветанов, парламентът трябва да реши важен въпрос – за свръх привилегиите на банките срещу длъжници (обновена)

След оставката на Цветанов, парламентът трябва да реши важен въпрос – за свръх привилегиите на банките срещу длъжници (обновена)

Defakto.bg

Освен оставката Цв. Цветанов като депутат, се очаква днес парламентът да гласува и персонални промени в Министерския съвет за освобождаване на министъра на правосъдието Цецка Цачева и назначаването на нов ресорен министър. Тово ще стане, ако бъде внесено предложение за нов министър, информира БНР.

Самият Цв.Цветанов,  собственик на луксозен, но евтин апратамент, бе освободен като депутат за няколко минути със 121 гласа „за“, 7 „против“ и трима въздържали се.

Според програмата за  първо четене са заявени и промените в Гражданския процесуален кодекс, които защитават правата на длъжниците на банки.

Измененията в Гражданския процесуален кодекс ограничават свръхправомощията на банките и защитават потребителите от неправомерни клаузи. В сега действащото законодателство банките могат само въз основа на  извлечение от счетоводните им сметки, да се снабдят със заповед за изпълнение срещу длъжник и да започнат процедура по принудително събиране на задължението.

С новите поправки ще се гарантира, че районните съдилища не само ще следят за неправомерни клаузи в договорите, но и ще могат да ги обявяват за нищожни. Длъжниците от своя страна ще имат право да спират производства по отнемане на имуществото им в момента, в който разберат за това.

Мая Манолова с добра работа срещу неравноправни законови решения

В края на февруари след  обществено обсъждане омбудсамънт Мая Манолова  внесе в парламента законопроект срещу свръх привилегиите на банките спрямо дължниците.  Той беше припознат от депутатите . В мотивите на законопроекта омбудсманът напомни, че  срещу България има наказателна процедура заради несъответствие с правото на Европейския съюз във връзка с неравноправните клаузи в потребителските договори, за което Европейската комисия даде през януари т.г. на страната ни двумесечен срок за справяне с проблема.

Заради това сега  поправките в ГПК влизат в бърз порядък. Промяната трябва да осигури защита на потребителите от неравноправни клаузи в договорите с монополни дружества, колектори, бързи кредити, банки и кредитни институции при снабдяването им с изпълнителен лист по реда на заповедното производство.

По-късно, след като законопроектът мина на първо четене, Мая Манолова коментира:

Депутатите няма да излъжат ЕК
Сред основните промени е да се  даде възможност на длъжника да спре принудителното изпълнение срещу него. В момента банките по облекчена процедура, само въз основа на извлечения от сметки, се снабдяват със заповед за незабавно изпълнение и започват да продават имуществото на длъжника.
Внесеният от депутати проект обаче включва и други предложения, част от които изключват тази възможност.  Ясно и категорично възразих срещу тях още днес, на първо четене в комисията.
Ако тези предложения бъдат приети, ще се случи поредната имитация на промяна. Промяна, която с подобни действия ще се обезмисли и ще остави ножа и хляба в ръцете на банките и по никакъв начин няма да защити българските граждани.
Депутатите няма да излъжат и Европейската комисия, която през януари т.г. започна наказателна процедура срещу България. Тя е поставила двумесечен срок, в който трябва да се промени законодателството и проблемът да бъде решен.
Крайно време е тези безобразия да се прекратят. Недопустимо е гражданин изтеглил бърз кредит от 5 000 лв., който плаща в продължение на години, накрая да дължи 15 000 лв.
Крайно време е да се сложи точка на тези порочни практики, заради които хора губят имуществото си и стават вечни длъжници.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.