Последни новини
Home / Законът / След кмета на Созопол, обвиниха още две длъжностни лица за присвояване на 2 млн. лв от общината

След кмета на Созопол, обвиниха още две длъжностни лица за присвояване на 2 млн. лв от общината

Defakto.bg

След като повдигна обвинение на кмета на община Созопол Панайот Рейзи за длъжностно присвояване  на общински пари в размер на 2 000 000 лв,   Софийска градска прокуратура е привлякла към наказателна отговорност и главният счетоводител на общината Златка Мусева и още едно лице, което не е служител на общината.   Гл. счетоводителка е  обвинена, че  като съучаствик в присвояването на парите на общината е извършила 34 „отделни деяния“ за „усвояването “  2 000 000 лв, собственост на община Созопол.

Официалното съобщение на СГП:

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение и на главния счетоводител в Община Созопол, за извършено от нея длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления – престъпление по чл.203 ал. 1, вр. с чл. 202,  ал. 1, т.1 и т.2, във вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Тя е привлечена като обвиняема за това, че в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 34 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице и след като се е сговорила предварително с другите извършители – Панайот Р.ейзи – кмет на община Созопол,  и Венцислав П., е присвоила чужди пари в обща размер над 2 000 000 лв.-собственост на община Созопол.

Счетоводителката е наредила изплащането на сумата в общ размер над 2 000 000 лв. да бъде преведена от община Созопол по две банкови сметки с титуляр физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител.

За улесняване на присвояването тя извършила и документни престъпления по чл. 316, във вр. с чл. 309 ал. 1 от НК.

Като основание за банковите преводи – общо 72 на брой, се сочели договори за различни СМР в села, находящи се на територията на общ. Созопол – от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие.

Спрямо нея е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение за престъплението по чл. 203 от НК  /длъжностно присвояване/ Златка М. може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

По същото досъдебно производство е привлечно към наказателна отговорност и още едно длъжносто лице.  Повдигнато му е обвинение  за извършено от него присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления – престъпление по чл.203 ал. 1, вр. с чл. 202,  ал. 1, т.1 и т.2, във вр. чл. 26, ал.1 от НК.

В същия период  от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 34 отделни деяния, и след като се е сговорил предварително с другите извършители – Панайот Рейзи -кмет на община Созопол, и Златка Мусева  -главен счетоводител в община Созопол,  е присвоил чужди пари – сумата над 2 000 000 лв. собственост на Община Созопол.

Обвиняемият е също с мярка „подписка“.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение за престъплението по чл. 203 от НК  /длъжностно присвояване/ Венцислав П. може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.