Последни новини
Home / Законът / Шефът на КПКОНПИ ипотекирал терасата, която твърди, че не е негова

Шефът на КПКОНПИ ипотекирал терасата, която твърди, че не е негова

Defakto.bg

Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е ипотекирал в банка част от жилището си, за която самият той е категоричен, че не е негова собственост, съобщи bTV.  Става въпрос за терасата от 186 кв.м към тризонета на Георгиев, която е в нотариалния му акт,  но той не я декларира, защото била обща част от кооперацията.

bTV  обаче  разполага с договора за ипотечен кредит, с който Георгиев купува апартамента.  Там терасата фигурира като негова собственост, която обезпечава жилищния му кредит.

През април 2017 г. Георгиев придобива апартамент срещу сумата от 293 000 лева.  Сделката е финансирана с банков кредит от 189 500 лева.  От  Антикорупционния фонд съобщиха, че въпросната тераса е със зимна градина и сауна за шест души.  В имуществената си декларация обаче шефът на КПКОНПИ я пропуска, обявява само апартамент от 156 квадрата и тераса от 48 квадрата.

А в официална позиция  антикорупционният шеф категорично отрече да е собственик на недекларираните 186 квадрата, защото те са обща част на сградата по смисъла на чл. 38 от Закона за собствеността, поради което не са обект на индивидуални собственически права и не подлежат на деклариране от страна на етажните собственици.

В договора на антикорупционния шеф за жилищен кредит обаче пише друго, сочи  bTV.

Спорната тераса е ипотекирана от Пламен Георгиев като негова собственост:  Ипотеката се вписва върху следния недвижим имот, собственост на Пламен Георгиев Димитров, застроена площ от 16 квадратни метра, състоящо се от галерия и баня-тоалетна и тераса – плосък покрив с площ от 186 квадратни метра.   С други думи, пред банката Пламен Георгиев обявява терасата за негова собственост, а пред обществото казва обратното.  Каква е причината за това разминаване отговор все още няма.

Според  адвокат Валя Гигова,  ако Георгиев е смятал, че терасата е обща част, то тя не би следвало да е описана в нотариалния му акт.  Ако тераста обаче не е негова, това прави ипотеката нищожна.  Според Наказателния кодекс,  декларирането на неверни факти и обстоятелства пред официални власти, данъчни и кредитни институции, се  преследва като престъпление.

Пламен Георгиев и ръководената от него комисия трябва да проверят имотните сделки на политиците, които бяха замесени в скандала с апартаменти от фирма.

Дори само съмнението, че покупката на жилище от ръководителя на КПКОНПИ Пламен Георгиев е станало на цени, много под пазарните, а декларацията му отразява неверни обстоятелства и заобикаля данъчните задължения, е достатъчен повод той да подаде оставка, заявиха преди дни от  “Демократична България”.  Повод бе  публичната информация за укрити площи от имота и разлики в цените в имуществената декларация на Георгиев и Имотния регистър за луксозния имот.  Подобни нарушения трябва да се установяват и санкциониратт именно от комисията, която той оглавява, а това трудно може да се случи, ако човек трябва да разследва и санкционира сам себе си, заявиха политиците.  Това компрометира цялата дейноста на КПКОНПИ, заявиха от ДБ.

Протест с искане за незабавната оставка на председателя на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев в София се организира в социалната мрежа.

Негов организатор е Петър Кърджилов, пиар на отстранената кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева. “Искаме, съвсем не на шега оставката на един завършен лъжец на най-висш държавен пост – председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев”, се казва в публикацията.  “Искаме веднага оставката му заради системното използване на този орган за политически репресии, прикриване на финансови, имотни и други престъпления на високопоставени политици от ДПС и ГЕРБ”, е посочено още в нея.

“Искаме Пламен Георгиев незабавно да подаде оставка и поради факта, че той е човекът, който трябва да разследва корупцията и незаконно имущество, а излъга държавата, медиите и обществото за собствения си имот”, пише в публикацията на Кърджилов.

 

About De Fakto

Проверете също

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

В Софийския районен съд събират подписи в подкрепа на ВКС за неуспеха на единната информационна система

В най-голямия съд в страната, Софийския районен съд, тече събиране на подписи в подкрепа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.