Последни новини
Home / Законът / Шефът на КПКОНПИ ипотекирал терасата, която твърди, че не е негова

Шефът на КПКОНПИ ипотекирал терасата, която твърди, че не е негова

Defakto.bg

Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е ипотекирал в банка част от жилището си, за която самият той е категоричен, че не е негова собственост, съобщи bTV.  Става въпрос за терасата от 186 кв.м към тризонета на Георгиев, която е в нотариалния му акт,  но той не я декларира, защото била обща част от кооперацията.

bTV  обаче  разполага с договора за ипотечен кредит, с който Георгиев купува апартамента.  Там терасата фигурира като негова собственост, която обезпечава жилищния му кредит.

През април 2017 г. Георгиев придобива апартамент срещу сумата от 293 000 лева.  Сделката е финансирана с банков кредит от 189 500 лева.  От  Антикорупционния фонд съобщиха, че въпросната тераса е със зимна градина и сауна за шест души.  В имуществената си декларация обаче шефът на КПКОНПИ я пропуска, обявява само апартамент от 156 квадрата и тераса от 48 квадрата.

А в официална позиция  антикорупционният шеф категорично отрече да е собственик на недекларираните 186 квадрата, защото те са обща част на сградата по смисъла на чл. 38 от Закона за собствеността, поради което не са обект на индивидуални собственически права и не подлежат на деклариране от страна на етажните собственици.

В договора на антикорупционния шеф за жилищен кредит обаче пише друго, сочи  bTV.

Спорната тераса е ипотекирана от Пламен Георгиев като негова собственост:  Ипотеката се вписва върху следния недвижим имот, собственост на Пламен Георгиев Димитров, застроена площ от 16 квадратни метра, състоящо се от галерия и баня-тоалетна и тераса – плосък покрив с площ от 186 квадратни метра.   С други думи, пред банката Пламен Георгиев обявява терасата за негова собственост, а пред обществото казва обратното.  Каква е причината за това разминаване отговор все още няма.

Според  адвокат Валя Гигова,  ако Георгиев е смятал, че терасата е обща част, то тя не би следвало да е описана в нотариалния му акт.  Ако тераста обаче не е негова, това прави ипотеката нищожна.  Според Наказателния кодекс,  декларирането на неверни факти и обстоятелства пред официални власти, данъчни и кредитни институции, се  преследва като престъпление.

Пламен Георгиев и ръководената от него комисия трябва да проверят имотните сделки на политиците, които бяха замесени в скандала с апартаменти от фирма.

Дори само съмнението, че покупката на жилище от ръководителя на КПКОНПИ Пламен Георгиев е станало на цени, много под пазарните, а декларацията му отразява неверни обстоятелства и заобикаля данъчните задължения, е достатъчен повод той да подаде оставка, заявиха преди дни от  „Демократична България“.  Повод бе  публичната информация за укрити площи от имота и разлики в цените в имуществената декларация на Георгиев и Имотния регистър за луксозния имот.  Подобни нарушения трябва да се установяват и санкциониратт именно от комисията, която той оглавява, а това трудно може да се случи, ако човек трябва да разследва и санкционира сам себе си, заявиха политиците.  Това компрометира цялата дейноста на КПКОНПИ, заявиха от ДБ.

Протест с искане за незабавната оставка на председателя на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев в София се организира в социалната мрежа.

Негов организатор е Петър Кърджилов, пиар на отстранената кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. „Искаме, съвсем не на шега оставката на един завършен лъжец на най-висш държавен пост – председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев“, се казва в публикацията.  „Искаме веднага оставката му заради системното използване на този орган за политически репресии, прикриване на финансови, имотни и други престъпления на високопоставени политици от ДПС и ГЕРБ“, е посочено още в нея.

„Искаме Пламен Георгиев незабавно да подаде оставка и поради факта, че той е човекът, който трябва да разследва корупцията и незаконно имущество, а излъга държавата, медиите и обществото за собствения си имот“, пише в публикацията на Кърджилов.

 

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев открива конференция „Съдебна реформа. Специализирано правосъдие“

На 09 декември 2021 г. (четвъртък) главният прокурор Иван Гешев ще открие конференция на тема …

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.