Последни новини
Home / Законът / Варненски адвокат на съд за измама на граждани за над половин милион лева

Варненски адвокат на съд за измама на граждани за над половин милион лева

Defakto.bg

Районната прокуратура във Варна е внесла във Варненския районен съд обвинителен акт срещу адвокат Мирослав Антонов.  38-годишният мъж като пълномощник заблудил 12  варненци, че от тяхно име ще участва в публична продан на имоти  по различни  изпълнителни дела.  Имотната вреда, която е настъплиа е в размер на 505 623 лева, съобщава прокуратурата.

Адвокатът ще отговаря за измама, която е в особено големи размери и представлява особено тежък случай и е извършена като продължавано деяние.
Той обещавал правна помощ и съдействие чрез намиране и покупка на недвижими имоти във Варна, предлагал им посредничество в преговорите за  покупката, проверка на състоянието и цялостна подготовка на документите за осъществяване на сделката.
Измамническа схема на подсъдимия Мирослав А. действала от 2 юли 2015 год. до 16 февруари 2017 г.  Причинената от престъплението имотна вреда на пострадалите надхвърля 140- кратния размер на минималната работна заплата към 16 февруари 2017 г. /460 лева/. Стойността на щетата надхвърля повече от 7 пъти тази, която дефинира наличието на особено големи размери.

Случаят с измамите на адвокат Мирослав Антонов е особено тежък, защото извършеното престъпление заради настъпилите вредни последици и другите отегчаващи  отговорността обстоятелства разкриват изключително високата степен на обществената опасност и на деянието, и на дееца, казва обвинението.  Антонов  е въвел в заблуждение 12 лица, някои от тях са били съпрузи, за продължителен период от време, за да не бъде разкрит и изобличен. В резултат на измамливите действия са пострадали 13 лица, които се  претърпели имотна измама.  Подсъдимият бил препоръчан от съседи и познати, дори от родителите си, на пострадалите. Те са му се доверили заради  професията му на адвокат и са го ангажирали да ги представлява и да защитава интересите им.

Дори когато Мирослав Антонов  бил лишен от право да упражнява адвокатската професия, той продължил да извършва измами, като се представял за действащ адвокат.
Районната прокуратура във Варна е посочила в обвинителния акт срещу Мирослав А. като смекчаващи отговорността обстоятелства факта, че е бил неосъждан и че е възстановил част от причинените щети. Те обаче са едва 65 353 лева от причинените щети за над половин милион лева.
Бившият адвокат е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Районната прокуратура във Варна му е наложила и забрана да напуска страната.

Предстои делото срещу 38-годишния подсъдим да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.