Последни новини
Home / Законът / Все пак: Действащите правила за натовареността влизат в единната система на съдилищата

Все пак: Действащите правила за натовареността влизат в единната система на съдилищата

Defakto.bg

Коефициентът за тежест на делата се “присъжда” на всеки етап на процеса

След ред заявки за промяна на Системата за измерване на натовареносттта на съдиите (СИНС), изготвена от комисията на предния съвет начело с Калин Калпакчиев, в крайна сметка тя остава. И ще залегне в Единната информационна система на съдилищата, част от електронното правосъдие. Това стана ясно на заседанието на Съдийската колегия днес.

Единствената промяна ще е, че коефициентът за тежест на делото няма да се “присъжда” (по израза на Атанаска Дишева) единствено в момента на разпределението му, а ще се дава на процесуални етапи – при насрочването, решаването и т.н. За целта три работни групи – по наказателни, граждански и търговски дела ще разпише конкретиката.

Дотук се стига, след като през февруари кадровиците се оплетоха с измерването на натовареността и, без да отменят СИНС, възложиха на Красимир Шекерджиев да напише нови правила. Тогава не бе даден отговор на въпроса коя система все пак ще залегне в единната информационна система, която се изработва по оперативна програма “Добро управление” и ще свърже натовареността със случайното разпределение на делата.

Днес бе обявено, че когато Шекерджиев е готов, ще се обсъжда конкретно. Но съветтът бе категоричен какво влиза в единната система – СИНС, с корекциите за коефициента на тежестта.

 

About De Fakto

Проверете също

Към 18, 00 ч.: Повторният изборен вот на двама кандидати за ВСС приключи с 580 гласували от 2202 – та съдии (обновена)

В 18.00 часа председателят на Избирателната комисия Весела Павлова – съдия във ВАС, обяви края …

Към 18 ч.: Съдиите на нов избор в неделя. От 2202 -ма с право на глас, участие във вота за 2-ма членове на ВСС са взели 669 (обновена)

  Избирателната комисия за вота на нови членове на Съдийската колегия на ВСС  насрочи нов …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.