Последни новини
Home / Законът / Все пак: Действащите правила за натовареността влизат в единната система на съдилищата

Все пак: Действащите правила за натовареността влизат в единната система на съдилищата

Defakto.bg

Коефициентът за тежест на делата се „присъжда“ на всеки етап на процеса

След ред заявки за промяна на Системата за измерване на натовареносттта на съдиите (СИНС), изготвена от комисията на предния съвет начело с Калин Калпакчиев, в крайна сметка тя остава. И ще залегне в Единната информационна система на съдилищата, част от електронното правосъдие. Това стана ясно на заседанието на Съдийската колегия днес.

Единствената промяна ще е, че коефициентът за тежест на делото няма да се „присъжда“ (по израза на Атанаска Дишева) единствено в момента на разпределението му, а ще се дава на процесуални етапи – при насрочването, решаването и т.н. За целта три работни групи – по наказателни, граждански и търговски дела ще разпише конкретиката.

Дотук се стига, след като през февруари кадровиците се оплетоха с измерването на натовареността и, без да отменят СИНС, възложиха на Красимир Шекерджиев да напише нови правила. Тогава не бе даден отговор на въпроса коя система все пак ще залегне в единната информационна система, която се изработва по оперативна програма „Добро управление“ и ще свърже натовареността със случайното разпределение на делата.

Днес бе обявено, че когато Шекерджиев е готов, ще се обсъжда конкретно. Но съветтът бе категоричен какво влиза в единната система – СИНС, с корекциите за коефициента на тежестта.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.