Последни новини
Home / Законът / ВСС не наказа Мирослава Тодорова, не събра мнозинство (допълнена)

ВСС не наказа Мирослава Тодорова, не събра мнозинство (допълнена)

Defakto.bg

Неочаквано, Съдийската колегия не наказа известната съдийка Мирослава Тодорова. А причината е, че кадровиците не събраха нужното мнозинство от 8 “за”, за да й наложат каквато и да било санкция, макар че бяха в почти пълен състав – 13 човека. Отсъстваше само един, Красимир Шекерджиев.

Дебатът се водеше на закрито, такива са правилата за дисциплинарните решения. После Лозан Панов съобщи, че са проведени три гласувания.

При първото – за наказване на Тодорова с понижение в длъжност за една година (предложението на Георги Чолаков), резултатът е бил 6 “за” срещу 7 “против”. А, макар че обсъждането е “закрито”, таблото с резултата тук бе показало, че “за”  по-тежката санкция гласуват Драгомир Кояджиков, Георги Чолаков, Боян Новански, Боян Магдалинчев, Стефан Гроздев и Вероника Имова.

Другото предложение – за понижаване в ранг за една година, 5 са “за”, а 8 “против”. Тук гласуващите “за” са същите, без Гроздев, който не участва във вота.

При третото предложение – за най-леката санкция “забележка”, гласовете са 4 “за” срещу 8 “против”. В този вариант наказанието е подкрепено от Лозан Панов, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева.

А на заседание на колегията на 26 февруари кадровиците вече са гласували предложението на дисциплинарния състав Тодорова да бъде наказана с намаляване на заплатата с 10 % за 6 месеца, като резултатът е бил 5 “за” срещу 6 “против”.

Поредното дисциплинарно дело срещу Мирослава Тодорова тръгна по сигнал на Сотир Цацаров и бе за едно забавено от нея произнасяне по искане за разкриване на банкова тайна, като “прегрешението” е от 2015 г., когато съдийката работеше в СРС, като понижена.

Съдия Тодорова е от най-наказваните магистрати у нас. Докато беше председател на Съюза на съдиите веднъж й бе намалена заплатата, а после ВСС директно я уволни след сигнал на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, което пък безпрецедентно изкара съдиите на уличен протест. След отмяната на уволнението от ВАС кадровиците го замениха с понижаване на Тодорова в Софийския районен съд.

За първи път днес съдебният съвет не събра мнозинство за сакнционирането й.

В момента Мирослава Тодорова е съдия от Софийския градски съд и не се явява на конкурси за повишение – явно го намира за безсмислено, няма да я “пуснат” нагоре.

About De Fakto

Проверете също

Петър Илиев, за когото има съмнения за плагиатство, е предложен в новия кабинет (обновена)

Адвокатът и преподавател в СУ Петър Илиев е сред имената в новия кабинет на “Има …

В правилника на НС: Депутатските заплати непипнати, засега. Без “нови” закони за второ четене, 6 наказания за неприлично поведение в зала

Временната комисия отказа да задължава главния прокурор да предоставя и данни от висящи разследвания Депутатските …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.