Последни новини
Home / Законът / ВСС не наказа Мирослава Тодорова, не събра мнозинство (допълнена)

ВСС не наказа Мирослава Тодорова, не събра мнозинство (допълнена)

Defakto.bg

Неочаквано, Съдийската колегия не наказа известната съдийка Мирослава Тодорова. А причината е, че кадровиците не събраха нужното мнозинство от 8 “за”, за да й наложат каквато и да било санкция, макар че бяха в почти пълен състав – 13 човека. Отсъстваше само един, Красимир Шекерджиев.

Дебатът се водеше на закрито, такива са правилата за дисциплинарните решения. После Лозан Панов съобщи, че са проведени три гласувания.

При първото – за наказване на Тодорова с понижение в длъжност за една година (предложението на Георги Чолаков), резултатът е бил 6 “за” срещу 7 “против”. А, макар че обсъждането е “закрито”, таблото с резултата тук бе показало, че “за”  по-тежката санкция гласуват Драгомир Кояджиков, Георги Чолаков, Боян Новански, Боян Магдалинчев, Стефан Гроздев и Вероника Имова.

Другото предложение – за понижаване в ранг за една година, 5 са “за”, а 8 “против”. Тук гласуващите “за” са същите, без Гроздев, който не участва във вота.

При третото предложение – за най-леката санкция “забележка”, гласовете са 4 “за” срещу 8 “против”. В този вариант наказанието е подкрепено от Лозан Панов, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева.

А на заседание на колегията на 26 февруари кадровиците вече са гласували предложението на дисциплинарния състав Тодорова да бъде наказана с намаляване на заплатата с 10 % за 6 месеца, като резултатът е бил 5 “за” срещу 6 “против”.

Поредното дисциплинарно дело срещу Мирослава Тодорова тръгна по сигнал на Сотир Цацаров и бе за едно забавено от нея произнасяне по искане за разкриване на банкова тайна, като “прегрешението” е от 2015 г., когато съдийката работеше в СРС, като понижена.

Съдия Тодорова е от най-наказваните магистрати у нас. Докато беше председател на Съюза на съдиите веднъж й бе намалена заплатата, а после ВСС директно я уволни след сигнал на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, което пък безпрецедентно изкара съдиите на уличен протест. След отмяната на уволнението от ВАС кадровиците го замениха с понижаване на Тодорова в Софийския районен съд.

За първи път днес съдебният съвет не събра мнозинство за сакнционирането й.

В момента Мирослава Тодорова е съдия от Софийския градски съд и не се явява на конкурси за повишение – явно го намира за безсмислено, няма да я “пуснат” нагоре.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.