Последни новини
Home / Законът / В „Държавен вестник“: Нова инструкция за конвоирането, белезниците – само при нужда

В „Държавен вестник“: Нова инструкция за конвоирането, белезниците – само при нужда

Defakto.bg
Нова инструкция за конвойната дейност, решаваща проблема със задължителното оковаване на арестанти, е обнародвана в „Държавен вестник“. Тя е подписана от министъра в оставка Цецка Цачева.
Официалното наименование е Инструкция 1  за организацията и реда за осъществяване на конвойната дейност от служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. А, за да стане възможно приемането на тези правила, бе променен Законът за изпълнение на наказанията.
Драмата с оковаването остро влезе във фокуса на общественото внимание след снимките на Десислава Иванчева с вериги на краката и белезници на ръцете на път към болницата, докато беше арестантка. Тогава бе обяснено, че правилата за конвоиране предвиждат задължителни „помощни средства“ при извеждането на задържани навън. А Цачева обеща поправки.
Новата инструкция разпорежда на базата на предоставената информация за арестанта – обвинение, личност, прояви, обществена опасност и т.н. началникът на съответната териториална служба за конвоирането, в която изрично да се посочва дали в конкретния случай е необходимо да се използват белезници и други средства.
Предвидени са и изрични изисквания при поставянето на белезници, например при конвоиране на арестанта пеша ръцете с белезниците са отзад на тялото,
при конвоиране със специализирани автомобили и специализирани автобуси окованитте ръце са отпред, при използване на тоалетна, белезниците могат да се свалят.
Описан е и редът за конвоиране в лечебни заведения.

About De Fakto

Проверете също

66 тома по делото за „боклуците“, съдия и защита тепърва ги четат

Бойко Борисов: Без милост за зам.-министър Живков, а списъци няма да коментирам Общо 66 тома …

11 години след трагедията: Делото за обезщетенията за загиналите при потъването на „Илинден“ е на последна инстанция

ВКС допусна касация по искане на немското дружество, осъдено да плати милиони Гражданското дело за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.