Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът прекрати проверката срещу Лозан Панов, не е посягал на съдийската независимост

Инспекторатът прекрати проверката срещу Лозан Панов, не е посягал на съдийската независимост

Defakto.bg

Инспекторатът към ВСС прекрати проверката срещу Лозан Панов, съобщиха оттам.

Поводът е, че липсват достатъчно данни председателят на Върховния касационен съд да е накърнявал съдийската независимост. Така едно от гръмките обвинения срещу Панов, от което би могла да стартира и процедура по импийчмънт, отпадна.

Съобщението:

„Инспекторатът към Висшия съдебен съвет извърши проверка по реда на Глава IX, Раздел 1б от ЗСВ по отношение на Лозан Панов – Председател на ВКС, въз основа на решение на съдийската колегия на ВСС, прието на заседание на 14 декември 2018 г.

Проверката приключи на 20.03.2019г. с доклад, съдържащ становище за липса на достатъчно данни за извършени нарушения по чл. 175к, ал. 3 и чл. 175к, ал. 4 от ЗСВ.

Въз основа на доклада и събраните по преписката доказателства, ИВСС на свое заседание от 01.04.2019 г. прие решение за прекратяване на проверката“.

Как се стигна дотук?

Проверката дали председателят на ВКС не е накърнил съдийската независимост започна по искане на колегията на Висшия съдебен съвет. Поводът за безпрецедентната стъпка бе оплакване от 11 магистрати от  апелативния спецсъд срещу разпоредената от Панов проверка на делата за арестите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, която откри сериозни нарушения. Но в апелативния спецсъд се усъмниха, че това било демонстрация на тенденциозно отношение към тях, както и че е неправомерно да се проверява висящо дело (актът на Панов бе след мълниеносната, осъществена буквално за часове процедура във втората инстанция за спиране на освобождаването на Иванчева и Петрова от килията).

У мнозинството от кадровиците, на свой ред, също избуяха съмнения за „висящите“ дела (макар забрана в закона да няма и да не се прави за първи път) и изпратиха случая на Инспектората. В същото време в Съдийската колегия не се развълнуваха от друг факт – че в писмо до председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев отговорни обвинители го бяха приканили да не дава никакви материали на проверяващите от ВКС, т.е. да не спази закона. А прокурорската колегия, сезирана от Панов, не откри нищо притеснително в тези действия. Съдийската колегия пък отказа да образува дисциплинарно дело срещу самия Ушев, задето бе ходил в кабинета на постановилия „домашен арест“ за Иванчева и Петрова съдия Иво Хинов, за да осигури мълниеносно придвижване на делото до горната инстанция. Инспекторатът също не провери тези действия на Георги Ушев.

С прекратяването сега на проверката на Инспектората главоболията на Лозан Панов не свършват. Той е обект на данъчна ревизия на НАП по твърдения за недекларирани от него, но декларирани и пратени от негови близки, приходи от наеми. На тази база в КПКОНПИ също имаше някакво производство срещу председателя на ВКС, чиято съдба не е известна.

Отделно Панов окончателно бе признат за нарушител от столичиня административен съд, защото през 2017 г. е подал имотната си декларация само пред Инспектората и не я е дублирал и пред Сметната палата, чието звено впоследствие се вля в КПКОНПИ.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.