Последни новини
Home / Законът / Окончателно, съдът даде зелена светлина за нов блок на АЕЦ „Козлодуй“

Окончателно, съдът даде зелена светлина за нов блок на АЕЦ „Козлодуй“

Defakto.bg

Жалбите срещу решението за одобряване на екооценката са отхвърлени

Петчленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбите срещу решение на министъра на околната среда и водите от 2015 г., с което е одобрена оценката за въздействие на околната среда във връзка с осъществяване на инвестиционно предложение „Изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на Площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от ВАС. Решението на съда е окончателно.

Така се дава зелена светлина за изграждането на нов, Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ – ако сегашният кабинет реши да го строи.

Делото е по жалби на Петър Троянски от „Екогласност“, сдружение „Коалиция за устойчиво развитие“ и Петър Кърджилов от „Зелените“. То бе заведено през 2015 г. по повод намерението на правителството на Пламен Орешарски да строи в АЕЦ „Козлодуй“ нов блок по технологията АР-1000 на американската „Уестингхаус“. До споразумение с нея обаче не се стигна. Но екооценката разглежда и възможността на предвидената за новия VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ площадка да се инсталират руски реактори. Докладът на ОВОС на инвестиционното предложение за строеж на VІІ блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ бе изработен от консорциум между българската компания „Дикон груп“ ЕООД и испанската „Аксиона инхениерия“ срещу 2.4 млн. лв.

През 2018 г. на първа инстанция тричленен състав на ВАС отмени решението на министъра за одобряване на екооценката заради допуснати нарушения на процедурата и противоречия с целта на закона.

Съдия Соня Янкулова

Точно обратното заявяват обаче сега Таня Вачева, Соня Янкулова, Павлина Найденова, Калина Арнаудова, Мирослава Георгиева от ВАС. Докладчик по делото е съдия Соня Янкулова.

Петчленният състав приема, че при издаването на Решение №1-1/2015 г., са спазени задължителните процедури по Наредбата за ОВОС, в т.ч. и по Конвенцията за оценка на въздействието на околната среда в трансграничен контекст. Проведени са консултации с 38 институции и неправителствени институции, в т.ч.и трансгранични консултации, както на фаза изготвяне на заданието за доклада за ОВОС, така и преди вземане на решението по ОВОС. Проведени са обществени обсъждания на територията на страната и в Република Румъния.

По отношение на поставения от жалбоподателите въпрос за дългосрочното решение на проблема с отработеното ядрено гориво и радиоактивни отпадъци, съдът приема, че по закон това е задължение на трето лице, неучастващо в административното производство. Управлението на отработеното ядрено гориво, на радиоактивните отпадъци и на свързаните с тази дейност мерки за опазване на околната среда и за защита на живота и здравето на хората, е в компетентността на Държавно предприятия „Радиоактивни отпадъци“ по силата на закона, а не на „АЕЦ – Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, който е възложител на инвестиционното предложение за изграждане на нова ядрена мощност.

По отношение на поставения от жалбоподателите въпрос за избор на Площадка 2, касационната инстанция отбелязва, че изборът е направен в съответствие със становищата на колектива от специализирани експерти, изготвили доклада за ОВОС, на специализираните ведомства, между които и тези, отговорни за опазване на биологичното разнообразие и за опазване на водните ресурси, в т.ч. и „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Враца, което управлява водоснабдителните съоръжения в района.

По въпроса за мониторинга на подземните води, съдът приема, че е предвидена изрична мярка като част от вече функциониращата система за мониторинг на АЕЦ „Козлодуй“. Петчленният състав установява също, че в доклада изрично е взето становище по въздействието върху защитения вид риба Alosasp. и инвазивния вид азиатска кортибула, като са предвидени и конкретни мерки за защита. Този въпрос е бил поставен и на общественото обсъждане в Република Румъния, както и е посочен в становището на Дирекция „Национална служба за защита на природата“.

Без прекомерно скъпи разноски, препятстващи правосъдието

Любопитно е и друго произнасяне на касационната инстанция – за ретендираните разноски по делото. Петчленният състав на ВАС отхвърля исканията на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД ответниците Сдружение „Коалиция за устойчиво развитие“ и две физически лица да заплатят направените по делото разноски в размер на над 42 000 лева.

Съдиите смятат, че разноските на касаторите са възпрепятстващо скъпи по смисъла на чл. 11, параграф 4 от Директива 2011/92 и член 3, параграф 8, член 9, парагаф 2, 3, 4 и 5 от Орхуската конвенция. Съгласно член 9, параграф 4 и 5 от Орхуската конвенция процедурите следва да предоставят адекватни и ефективни средства за правна защита и да са справедливи, безпристрастни и своевременни, без да бъдат недостъпно скъпи. Член 11, параграф 4 от Директива 2011/92 също задължава държавите членки да гарантират процедури, които са справедливи, безпристрастни, своевременни и да не са възпрепятстващо скъпи. Съдът цитира и практика на Съда на Европейския съюз по този въпрос.

Поради отчетените фактори, петчленният състав на ВАС присъжда разноски, както следва: за„АЕЦ – Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД 25 лева държавна такса и 750 лева адвокатско възнаграждение, за МОСВ – 400 лева юрисконсултско възнаграждение, определено в съответствие с чл. 24 от Наредбата за изплащане на правната помощ.

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.