Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът настоява българските евродепутати да гласуват забраната на двойния стандарт при храните

Омбудсманът настоява българските евродепутати да гласуват забраната на двойния стандарт при храните

Defakto.bg

Омбудсманът Мая Манолова настоява българските евродепутати да подкрепят борбата срещу двойните стандарти при храните в Европейския съюз, като на 16 април 2019 г. гласуват в пленарна зала тяхната забрана.  „За целта нека да няма нови прецеденти и всички 17 български представители в ЕП да гласуват и дадат ясен знак, че до последно отстояват интересите  на българските граждани“, е позицията на Манолова.

Вчера стана ясно, че  Европейският парламент и Съвета са постигнали предварителното споразумение за засилено и по-добро прилагане на законодателството за защита на потребителите.

Комисарят по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова обяви, че благодарение на „Новия търговски механизъм за потребителите“ дните на двойните стандарти в единния пазар са преброени.

Потребителите вече не би следвало да бъдат заблуждавани от различни продукти, представяни като еднакви – те ще знаят какво и от кого купуват. На търговците, които продължават да мамят, ще бъдат наложени големи санкции.

Темата за двойния стандарт при храните  в България повдигна Мая Манолова и той влезе в дневния ред на страната  още през 2017 г. с ред инициативи.

В качеството си на гражданин на ЕС, заедно с редица публични личности, общественият защитник организира и изпрати на 2 октомври 2017 г. до Европейския парламент петиция за нарушение на правото на ЕС с искане за промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики. Целта бе спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС.

На 30 април 2018 г. в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, омбудсманът организира в София форум на високо равнище, в който участваха еврокомисарят по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете Вера Юрова и  много европейски министри и институции от държавите-членки на ЕС. На него Вера Юрова представи Новия търговски механизъм за потребителите, където проблемът за двойния стандарт заема значително място и обяви края на двойния стандарт, както и ангажимента на Европейската комисия да предложи изменения в законодателството на Европейския съюз.

На 22 януари т.г. Манолова защити изпратената петиция в Брюксел, която бе приета за абсолютно основателна от Комисията по петиции в европарламента.

About De Fakto

Проверете също

БАПЧ призовава прокурорите да не подкрепят единствения изборен кандидат за член на ВСС

Управителният съвет на  фондация „Български адвокати за правата на човека“ отправи призив  към прокурорите по …

Гешев е уведомил Външно, че двама руски дипломати шпионирали армията ни (допълнена)

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.