Последни новини
Home / Законът / ПИБ: Шефът на Антикорупционната комисия не бил ипотекирал спорната тераса към тризонета му

ПИБ: Шефът на Антикорупционната комисия не бил ипотекирал спорната тераса към тризонета му

Defakto.bg

Терасата от недвижимия имот на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев не е част от обезпечението по ипотеката му, е съобщила Първа инвестиционна банка (ПИБ) на БНР. Оценката на стойността на имота в квартал „Гео Милев“ в София е извършена от лицензиран оценител на база на пазарните цени към момента, категорични са от банката.  И подчертават,  че доходите на Георгиев са били напълно достатъчни, за да обслужва задължението си, което е напривл към онзи момент.

Той и съпругата му Ирена Димитрова са дали писмено съгласие, за да бъде изпратен отговорът до БНР, посочва радиото.

През март 2017 година Пламен Георгиев Димитров, както са трите имена на шефа на антикорупционната комисия, е депозирал искане за отпускане на ипотечен кредит в размер на 196 000 лева, за да закупи заедно със съпругата си имот в кв. „Гео Милев“ в София.

Искането е разгледано от Банката, като за целта е извършена оценка на кредитоспособността на Димитров, чиито доходи са достатъчни и покриват в двоен размер предвидената по договора месечна вноска по кредита.

„В предмета на оценката не са включени и не са били предмет на оценяване описаните в нотариален акт, съставен през 2006 г., разглеждан при одобрение на обезпечението 186,57 кв. м идеални части от тераса – плосък покрив на сградата, поради това, че същите представляват общи части от сградата и не могат да бъдат предмет на оценка и сделки с вещно-прехвърлителен ефект“, казват от  от банката и допълват, че „пазарната оценка, извършена от лицензирания оценител, включва единствено апартамента, заедно с тераса с площ от 47.99 кв. м“. Банката е отпуснала кредит в размер на 189 500 лева, т.е. по-нисък от поискания, а сумата представлява 50% от пазарната оценка на имота.

Самоучастието на купувачите е над 30%, допълват от банката.И   уточняват също, че от 2004 година клиентът им получава трудовото си възнаграждение в банката, чийто клиент е от четири години по-рано. Също така от банката са категорични, че той има добра кредитна история и коректно изпълнява задълженията си по сключените с банката договори.

Така казусът с въпросната тераса получи нови измерения. Онзи ден, bTV съобщи, че  шефът на  антикорупционната комисия Пламен Георгиев е ипотекирал в банка терасата от 186 кв.м към тризонета му, която той не бе декларирал в имуществената си декларация с аргумента, че е обща част от кооперацията. Информацията си BTV  подкрепи с твърдение, че разполага с договора за ипотечен кредит, с който Георгиев купува апартамента.  Там терасата фигурира като негова собственост, която обезпечава жилищния му кредит.

През април 2017 г. Георгиев придобива апартамент срещу сумата от 293 000 лева.  Сделката е финансирана с банков кредит от 189 500 лева.  От  Антикорупционния фонд съобщиха, че въпросната тераса е със зимна градина и сауна за шест души.  В имуществената си декларация обаче шефът на КПКОНПИ я пропуска, обявява само апартамент от 156 квадрата и тераса от 48 квадрата.

В този договор спорната тераса е ипотекирана от Пламен Георгиев като негова собственост, заяви bTV и цитира:  Ипотеката се вписва върху следния недвижим имот, собственост на Пламен Георгиев Димитров, застроена площ от 16 квадратни метра, състоящо се от галерия и баня-тоалетна и тераса – плосък покрив с площ от 186 квадратни метра.

Така излизаше, че пред банката Пламен Георгиев обявява терасата за негова собственост, а в ишмуществената си декларация друго.

Междувременно стана известно, че Гражданското сдружение БОЕЦ са  са подали сигнали за несъответствие между доходите и разходите на Георгиев и на Цветан Цветанов в прокуратурата. Сигналът е подаден в антикорупционната комисия, чиито шеф е Георгиев. Вчера и адвокат  Николай Хаджигенов е сезирал КПКОНПИ за имотите и доходите на Пламен Георгиев“ . Хаджигенов  препоръчва Пламен Георгиев да си направи отвод от ръководството на комисията, докато трае проверката.

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Адв. Михаил Екимджиев: Скандално Конституционният съд  даде пожизнен мандат на съдебната номенклатура

Когато парламентът е неспособен да  излъчва свои  представители в държавни органи, президентът да поема временно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.