Последни новини
Home / Законът / Президентът свиква съвета по сигурността заради корупцията по високите етажи

Президентът свиква съвета по сигурността заради корупцията по високите етажи

Defakto.bg

Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 8 април, идния понеделник. Темата на заседанието ще е „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“.

То идва след гръмкия скандал с евтините апартаменти на властта, тръгнал от луксозното жилище на Цветан Цветанов и довел дотук до отттеглянето на Цветанов от постовете му в парламента и изобщо като депутат и до оставките на правосъдния министър Цецка Цачева и на заместник-министрите на спорта Валя Колева и на енергетиката Красимир Първанов. В него влезе също името на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, антикорупционната комисия, която ще проверява сделките на останалите. Замесена бе и съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов – Елисавета Панова – единствената, която не е на властова позиция, но по чийто „случай“ е в ход кампания за превръщането му в център на скандала.

По повод валящите разкрития  президентът Радев бе категоричен: „Случаят с апартаментите надхвърля обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността“. И бе силно скептичен, че назначената и контролирана от Цветан Цветанов антикорупционна комисия обективно ще го разследва, като предположи, че всичко ще завърши с „гарантираното оневиняване на г-н Цветанов“.

В КСНС участват председателят на парламента, премиерът, министрите на отбраната, на вътрешните работи и на външните работи, както и на финансите, председателят на ДАНС, по един представител на всяка парламентарна група.

През 2017 г. вторият консултативен съвет по национална сигурност, свикан от Радев, също бе по темата корупция, напомня dir.bg. Тогава след остри сблъсъци и размяна на корупционни обвинения, заседанието на КСНС за пръв път в историята му беше прекратено предсрочно, без каквото и да е позиция, а обсъждането на антикорупционни мерки бе отложено.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.