Последни новини
Home / Законът / Бойко Борисов предлага Данаил Кирилов за правосъден министър

Бойко Борисов предлага Данаил Кирилов за правосъден министър

Defakto.bg

Шефът на КПКОНПИ да излезе в дълъг отпуск, предлага премиерът

За правосъдния министър ще предложа Данаил Кирилов, каза премиерът Бойко Борисов на пресконференцията на ГЕРБ след срещата на партията със земеделците.

„В ГЕРБ сме създали стандарт и когато има такива скандали – дали е депутат, председател на парламентарна група, министър на правосъдие, зам.-министъър на енергетика или спорт, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега. Понеже има хора и от съдебната система – те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, аршинът трябва да бъде еднакъв за всички – или да излязат в дълъг отпуск, докато различни от техните институции направят проверки.

И в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието – не споменавам имена, защото са много чувствителни, но аршинът и стандартът трябва да бъде един същ“, каза Бойко Борисов.

Той препоръча на замесения в имотен скандал шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев да се оттегли в „дълъг отпуск“ до приключване на проверката заради неяснотите около имотното му състояние и  терасата от над 186 кв. м. , която ту е негова, ту не е .

Под „представители на ВКС“ Борисов има предвид председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, чиято съпруга има апартамент от „Артекс“, закупен преди да се омъжи за магистрата. В следствието името е на Борислав Сарафов, за имотите на чийто син излезе разследване в сайта „Биволъ“ преди няколко дни.

На Данаил Кирилов, който ще бъде избран до края на седмицата за министър, Борисов постави и първа задача. И тя е ремонт именно на антикорупционния закон. Причината – има грама от Европейската комисия, в която се настоява и общинските съветници да подлежат на деклариране и проверка на имущество и конфликт на интереси. Съветниците бяха извадени от закона неотдавна по предложение именно на Данаил Кирилов и Хамид Хамид с мотива, че са твърде много и това затруднява работата на КПКОНПИ.

„Това е много сериозно предизвикателство. Благодаря за номинацията. Приемам го като голямо доверие. Като много сериозна задача с оглед необходимостта до няколко месеца успешно да се довърши работата по мониторинговия механизъм“, каза  Кирилов по повод номинацията му за правосъден министър.

Премиерът е поставил конкретни задачи. В тази връзка смятам, че с общи усилия ще се борим да постигнем положителен резултат. Много направихме досега. Признава се работата от нашите партньори в Главна дирекция „Правосъдие“ на Европейската комисия. Надявам се да стигнем до положителен резултат“.

“Не бих искал да коментирам въпроси, свързани със скандали, би следвало да коментираме конкретни факти и обстоятелства. Не искам да коментирам правни казуси, защото бих ги коментирал само от правна страна. Не съм социолог и не бих искал да бъда, за да правя политически интерпретации“, допълни още той.

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев реагира на призива на премиера Борисов и обяви, че излиза в отпуск докато трае проверката на него и семейството му. В позиция, разпространена по медиите, той заяви, че ще окаже пълно съдействие, тъй като е винаги е спазвал законите и се е „ръководил от високи морални принципи и професионални стандарти“.

Докато Борисов съобщаваше последните кадрови и политическии решения,  в „президиума“, близо до него,   седеше вторият човек на ГЕРБ,  Цветан Цветанов, от който тръгна  трагикомичния сериал „Апартаментгейт“ –  мащабни жилища под пазарната цена в луксозни квартали в столицата.

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.