Последни новини
Home / Законът / Бойко Борисов предлага Данаил Кирилов за правосъден министър

Бойко Борисов предлага Данаил Кирилов за правосъден министър

Defakto.bg

Шефът на КПКОНПИ да излезе в дълъг отпуск, предлага премиерът

За правосъдния министър ще предложа Данаил Кирилов, каза премиерът Бойко Борисов на пресконференцията на ГЕРБ след срещата на партията със земеделците.

„В ГЕРБ сме създали стандарт и когато има такива скандали – дали е депутат, председател на парламентарна група, министър на правосъдие, зам.-министъър на енергетика или спорт, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега. Понеже има хора и от съдебната система – те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, аршинът трябва да бъде еднакъв за всички – или да излязат в дълъг отпуск, докато различни от техните институции направят проверки.

И в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието – не споменавам имена, защото са много чувствителни, но аршинът и стандартът трябва да бъде един същ“, каза Бойко Борисов.

Той препоръча на замесения в имотен скандал шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев да се оттегли в „дълъг отпуск“ до приключване на проверката заради неяснотите около имотното му състояние и  терасата от над 186 кв. м. , която ту е негова, ту не е .

Под „представители на ВКС“ Борисов има предвид председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, чиято съпруга има апартамент от „Артекс“, закупен преди да се омъжи за магистрата. В следствието името е на Борислав Сарафов, за имотите на чийто син излезе разследване в сайта „Биволъ“ преди няколко дни.

На Данаил Кирилов, който ще бъде избран до края на седмицата за министър, Борисов постави и първа задача. И тя е ремонт именно на антикорупционния закон. Причината – има грама от Европейската комисия, в която се настоява и общинските съветници да подлежат на деклариране и проверка на имущество и конфликт на интереси. Съветниците бяха извадени от закона неотдавна по предложение именно на Данаил Кирилов и Хамид Хамид с мотива, че са твърде много и това затруднява работата на КПКОНПИ.

„Това е много сериозно предизвикателство. Благодаря за номинацията. Приемам го като голямо доверие. Като много сериозна задача с оглед необходимостта до няколко месеца успешно да се довърши работата по мониторинговия механизъм“, каза  Кирилов по повод номинацията му за правосъден министър.

Премиерът е поставил конкретни задачи. В тази връзка смятам, че с общи усилия ще се борим да постигнем положителен резултат. Много направихме досега. Признава се работата от нашите партньори в Главна дирекция „Правосъдие“ на Европейската комисия. Надявам се да стигнем до положителен резултат“.

“Не бих искал да коментирам въпроси, свързани със скандали, би следвало да коментираме конкретни факти и обстоятелства. Не искам да коментирам правни казуси, защото бих ги коментирал само от правна страна. Не съм социолог и не бих искал да бъда, за да правя политически интерпретации“, допълни още той.

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев реагира на призива на премиера Борисов и обяви, че излиза в отпуск докато трае проверката на него и семейството му. В позиция, разпространена по медиите, той заяви, че ще окаже пълно съдействие, тъй като е винаги е спазвал законите и се е „ръководил от високи морални принципи и професионални стандарти“.

Докато Борисов съобщаваше последните кадрови и политическии решения,  в „президиума“, близо до него,   седеше вторият човек на ГЕРБ,  Цветан Цветанов, от който тръгна  трагикомичния сериал „Апартаментгейт“ –  мащабни жилища под пазарната цена в луксозни квартали в столицата.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.